SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Novi 80. broj Sušačke revije i još jedan susret s našim dragim članovima i simpatizerima na prezentaciji 7. prosinca. Održali smo je kao i uvijek u HKD-u na Sušaku, a Nenad Gudac svojim je ležernim "domaćim" riječima otvorio i priredbu i srca prisutnih.

Glavni urednik Revije Alen Čemeljić je predstavio Sušačku reviju broj 80.

Na naše zadovoljstvo, predstavljanje Revije ovaj put je uveličala muzičkim programom GRADSKA GLAZBA TRSAT odličnim i nadahnutim izvođenjem: L. Van Beethovena, Čajkovskog, J. Ivanovića, Norberta Studnitzkog.

I ovaj broj Revije predstavili smo u Zagrebu, 12. prosinca 2012., u prostorijama knjižare Profil Mega-store. Bila je to ujedno lijepa prilika da se susretnemo s našim članovima koji žive u Zagrebu.

Radosno i svečano dočekali smo tradicionalni Novogodišnji koncert 27. prosinca u HNK Ivana pl. Zajca, koji je bio izvrsno posjećen i rasprodan.

Kraj godine i Božićni blagdani uvijek su vrijeme kad se osobito nastojimo sjetiti osoba u potrebi i članovi Kluba odazvali su se donacijom za korisnike Socijalne samoposluge.

Iako uvijek nastojimo ne zanemariti niti jednu od naših redovnih aktivnosti na koje su i svi članovi naviknuli i očekuju ih, ovaj smo puta, nažalost, odustali od maskiranog bala, zbog kratkog roka za pripreme, a primijećeno je već prošle godine da je interes članova ipak nešto manji. Nadajmo se da će sljedeće godine Sušačani opet moći i htjeti zaplesati pod svojim maštovitim maskama.

Kako se lijepa jesen nastavila nešto oštrijom zimom, u organizaciji izleta moralo je doći do manjih izmjena termina zbog vremenskih neprilika, pa je izlet u Zagreb i Jastrebarsko realiziran u mjesecu ožujku. Prema planu razgledali smo u Umjetničkom paviljonu izložbu Praška četvorica – Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše i potom Jastrebarsko. Našoj Maji ne nedostaje inspiracije i elana, pa nastavlja svježim idejama i akcijama!

Početkom prosinca realiziran je izlet u predivne talijanske gradove: Bologna (europski sveučilišni grad, prijestolnica pokrajine Emilia Romagna) i Forli (glavni grad istoimene pokrajine u oblasti Emilia Romagna, s crkvom San Mercuriale, utvrđenom palačom Rocca di Ravaldino...), a u travnju vrlo sadržajan izlet u Italiju – obilazak gradova i pokrajina –Republika San Marino, Umbrija (Perugia, Assisi, Gubbio), Urbino (regija Marche).

NOVI ČLANOVI
KLUBA SUŠAČANA

Paula Čargonja

Aleksander Dolinšek

Veljko Goleš

Ivanka Goleš

Božidar Legović

Katarina Obrovac

U prostorijama Kluba predavanja se i nadalje redovito odvijaju, te posebno ističemo predavanja mr. sc. Jasne Rotim Malvić – Hotel Emigranti – zanemarena kulturna baština grada Rijeke i mr. sc. Višnje Hinić – Izvori vodoopskrbe riječkog područja – o prirodnim značajkama izvora, zaštiti izvorišta te slivnim područjima i izvorima vode za piće. Publika je zainteresirano pratila iznesene činjenice i aktivno se uključivala u raspravu.

Nastavljene su postavke likovnih umjetnika, pa je tako u prosincu postavljena izložba likovne umjetnice Darije Karmele Kovačević iz Splita, pod nazivom "Staklene čarolije Adventa", u originalnoj vitraj-tehnici. Anđeo u kosi dio je velikog opusa i donosi kreacije u autoričinoj autentičnoj tehnici vitraj adoro, transparentnoj i transcedentnoj igri svjetla, stakla i nadahnuća. Prof. Stanko Špoljarić istaknuo je Prepoznata je kroz meditativnost pune koncentracije, umjetničke i ljudske misaonosti i razumljive znatiželje o granicama mogućnosti odabranog izraza.
U spoju talenta i ljubavi nastao je niz radova, marnost realistične izvedbe zamijenjena je slobodnom kombinatorikom staklenih segmenata.
Obojano i prozirno staklo temu u dojmu prenose i preko fizičkih granica slike.
Na putu na kojem se želi osjetiti božansko, zbivanja su nadahnućem neba, pomaknuta do nove razine gledanja.
Trag je to u beskraju, jer motivi i u punoj opisnosti, pretočeni u smisao, gube svaku grubost.

U mjesecu veljači zidove Kluba krasi nova postavka Unije 2012, a na otvorenju je prikazana i videoprojekcija akcije.

Gospođa Olga Potočnik je na sjednici Izvršnog odbora predstavila ideju o umjetničkom grafitu – portretu gospodina Maksa Peča, s fragmentima iz njegovog života i rada, koji bi bio njezin poklon dragom i poštovanom Maksu povodom ulaska u 100. godinu života. Riječka Nadbiskupija dala je suglasnost da se grafit napravi na zidu prvog hrvatskog hospicija koji se nalazi u prostoru čiji je vlasnik Riječka nadbiskupija. Mislimo da je to originalna ideja i Klub je podržava kao izraz poštovanja svom uglednom članu.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana