SUŠAČKA REVIJA broj 82/83

 


more

PREŠUĆENA POVIJEST

Danilo Prestint


Pietro Orseolo

Tijekom Drugog svjetskog rata stradalo je mnogo pomoraca (na trgovačkim brodovima). U povijesnoj literaturi navode se samo imena stradalih na jugoslavenskim brodovima, a prešućena su stradanja pomoraca i mornara s područja Dalmacije, Primorja i Istre na brodovima pod drugim zastavama. Za veliku većinu u tekstu navedenih imena utvrđeno je mjesto rođenja, dok je samo za jedan dio u talijanskim pismohranama navedeno gdje su rođeni. Naravno, dio prezimena je izmijenjen prema ondašnjim talijanskim zakonima, čime je znatno otežano otkrivanje mjesta rođenja.

S obzirom da se podaci po prvi puta objavljuju u Hrvatskoj, neka ovo bude mali doprinos da se otmu zaboravu imena stotine pomoraca iz naših krajeva.

BLOCKADE RUNNER

Ovo je priča o pomorcima iz naših krajeva koji su plovili na nenaoružanom (prvo putovanje) trgovačkom brodu Pietro Orseolo, koji je više puta probijao savezničke blokade i plovio između europskih i japanskih luka donoseći Italiji i Njemačkoj vitalne terete za vojnu industriju.

Bio je to prvi iz serije od šest modernih motornih brodova (Vettor Pisani, Andrea Gritti, Marco Foscarini, Sebastiano Venier, Francesco Barbaro). Odmah po isporuci, zbog njegove brzine, unajmljuje ga Lloyd Triestino koji ga koristi na liniji za Japan i luke Dalekog istoka.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana