SUŠAČKA REVIJA broj 82/83

 


nogomet

NOGOMETNI SUŠAK

Marinko Lazzarich

U jubilarnoj godini stote obljetnice prenamjene staroga kamenoloma na Kantridi i izgradnje nogometnog igrališta nije naodmet podsjetiti se povijesnoga razvoja najpopularnije igre u istočnome dijelu grada na Rječini, Sušaku.

U lučkom gradu nisu dolazila do izražaja samo tehnička i industrijska dostignuća svjetskoga dosega. Osim vodenih sportova koji su bili sinonim mediteranskoga grada, u primorskoj je prijestolnici nogomet kroz povijest igrao važnu ulogu na obje strane Rječine.

Kako je 1877. godine uspostavljena trgovačka brodska linija između Liverpoola i Rijeke, engleski su pomorci u riječkoj luci u slobodno vrijeme rado igrali nogomet. Zahvaljujući njima loptački je sport postao vrlo popularan među znatiželjnim pučanstvom. Englezi su sa sobom donosili lopte i ostale rekvizite, a obično bi navraćali u kavanu hotela Continental (Burburan, Moranjak, 2007.). Sušak i Rijeka brzo "love" priključak s razvojem najpopularnije igre u drugim dijelovima Europe.

Osim engleskih pomoraca i mađarski željezničari zaposleni u Rijeci u slobodno vrijeme igraju nogomet.

Prva nogometna utakmica na našim prostorima odigrana je u listopadu 1873. godine. U toj povijesnoj utakmici sudjelovalo je tehničko osoblje tvornice Stabilimento tecnico fiumano (buduće tvornice Torpedo). Zahvaljujući pozitivnoj reakciji javnosti, prema odluci tadašnje mađarske vlasti, nogomet od 1890. godine postaje sastavni dio tjelovježbe u školama. Tjelovježbom je tako obuhvaćena igra koja se od svih modernih sportova pokazala najdinamičnijom.

Ubrzo je nogomet počeo sve više oduševljavati školsku mladež pa se po gradskim školama počinju okupljati neformalni školski klubovi koji su međusobno odigravali prijateljske utakmice. Povijest nogoloptanja s obje strane Rječine mogla je početi.

Prvi nogometni klub u zapadnom dijelu grada bio je Club Atletico Fiumano, registriran 20. veljače 1905. godine. Klupske boje najstarijega nogometnoga kolektiva dijelili su Fiorello La Guardia, budući američki kongresmen i gradonačelnik New Yorka, i Jakov Supilo, mlađi brat Frana Supila. Nekoliko mjeseci kasnije Fiumani utemeljuju novo nogometno društvo SC Tarsia, no taj će klub egzistirati kraće vrijeme.

Sušačani pomno prate sportska zbivanja u susjedstvu i već 1906. godine osnivaju HNIŠK Primorac. Na Trsatu je iste godine osnovana SK Slavija, dok je slavna sušačka Victoria zaživjela dvije godine kasnije – 1908. godine.

Mađarski odgovor na sportska zbivanja u gradu bio je Törekves SE, klub Mađarske državne željeznice, osnovan 1907. godine. Riječani i Sušačani su prvu međusobnu utakmicu odigrali 7. listopada 1906. godine. Nažalost, rezultat ogleda između društva CS Tarsia i sušačkog Primorca nije poznat.

Prva utakmica s istočne strane mosta odigrana je 1908. godine – u Martinšćici su se sastali Sparta i Primorac. Kako su klubovi bili suočeni s nedostatkom pravih terena za nogomet, momčadi su odmjeravale snagu na jedinom nogometnom igralištu u gradu, na popularnoj Pioppi, tj. Pod jelšun. Ostale lokacije tih godina bile su gimnazijski trg na Sušaku, Marsovo polje na Pehlinu i kostrenska Vela kava, na kojoj je nastupao kostrenski Jadran (Martinšćica). S druge strane Rječine najpopularnije igralište bilo je na Brajdi preko puta kolodvora, a na njemu su svoje umijeće pokazivali mladići iz riječke Glorije, dok se u gradskom tisku spominje i igralište Ex Vitich na Banderovu.

Kao zanimljivost možemo navesti da su u tim pionirskim danima nogometne igre mladi sportaši na utakmice dolazili noseći stative na ramenima i ručak u torbi. Prvu utakmicu protiv engleskih pomoraca s broda Carpathia odigrala je momčad kluba CS Olympia, i to 8. lipnja 1908. godine u Martinšćici. Riječani su izgubili rezultatom 3:1, ali već tjedan dana kasnije pobjeđuju momčad engleskog parobroda Brescia s 1:0, što je i prva pobjeda jedne riječke nogometne ekipe nad Englezima uopće. U kolovozu 1909. god. Sušačani i Riječani ujedinili su snage i prvi put u povijesti izveli kombiniranu momčad suprotstavivši se dominantnim Englezima. U tom međunarodnom susretu nogometaši Primorca Olimpije pobijedili su u Martinšćici momčad s parobroda Carpathia rezultatom 3:1. Između najboljih gradskih momčadi, riječka Olympia i sušačka Victoria, razvilo se veliko rivalstvo. Prvu su utakmicu ove dvije momčadi odigrale 1910. godine kada su viktorijaši slavili rezultatom 4:2.
.....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana