SUŠAČKA REVIJA broj 82/83

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1944

           

Prefekt Pokrajine Carnaro na osnovu ovlasti podijeljenih mu Kraljevskom zakonskom odredbom od 18. svibnja 1941. godine XIX Fašistička Era, broj 452 za područja pripojena pokrajini Fiume:

PRIMJERNA  KAZNA

Stroge odredbe, koje su u krijeposti, bile su objavljene, da se time definitivno odstrani a sada se već neumoljivo primjenjuju.

Gore navedena obavijest Nj. Pr. Prefekta odnosi se na 13 lica, krivih radi zločinstva, koji zaboravljajući svoje dužnosti kao građani i velikodušnost Italije, koja je dala i nastavlja da daje svoju materinsku pomoć narodu priključenih krajeva, usudili su se ne samo opirati zakonu nego su se ogriješili sa najružnijim formama običnog zločina. Zaslužena kazna nije mogla izostati i ne će izostati za one koje još nije stigla pravednost, te se zavaravaju da mogu nastavljati podle činove, banditizam sa naših krajeva.

Ali čas pravedne kazne se približuje, svi krivci bez razlike podnijet će prije ili kasnije, neumoljivo sudbinu, koja čeka obične zločince, sudbinu, koju su sami htjeli i sami izabrali, predpostavljajuči banditizam poštenom radu svojih očeva.

Neka se pučanstvo priključenih krajeva drži daleko od ovih lica, neka ih prijavi, neka se bori protiv njih. Za vrijeme sadašnjih okolnosti svaki sumnjivi čin mogao bi prouzročiti bespomoćne posljedice.

stavlja do općeg znanja

Pučanstvo koje živi na anektiranim područjima bilo je obaviješteno odredbama izdanim dne 22. veljače i 20. svibnja tek. godine da će svi oni koji bi pružili zaklonište, hranu ili bilo kakvu pomoć komunističkim razbojnicima koji teroriziraju pučanstvo i napadaju pojedine vojnike biti kažnjeni strijeljanjem.

Na osnovu prednjih odredba strijeljane su niže navedene osobe jer su pronadjene krivima radi počinjenih razbojničkih djela, saučesništva i pomaganja odmetnika:

1]  POPOVIĆ Marijan, pok. Dmitra, rodjen u Banja Luci borac u redovima crvene vojske za vrijeme rata u Španiji, radi članstva u oružanim bandama

2] FORKO Guido, sin Jurja, rodjen na Cresu radi članstva u oružanim bandama

3] STARČEVIĆ Marijan, sin Josipa, rodjen u Sv.Kuzmu radi članstva u oružanim bandama

4] PAVEŠIĆ Branko, sin Božidara, rodjen u Škrljevu radi članstva u oružanim bandama

5] MARAČIĆ Nikola, sin Nikole, rodjen u Kukuljanovu radi članstva u oružanim bandama

6)  PAVLETIĆ Milan,   sin Milana, rodjen u Dragi radi članstva u oružanim bandama

7)  MEDANIĆ Veljko, sin Ivana, rodjen u Sv. Kuzmu radi članstva u oružanim bandama

8)  BELULOVIC Maksimilijan, sin Jakova, rodj. u Dragi radi članstva u oružanim bandama

9] FABIJANČIĆ Franjo, sin Franje, rodjen u Škrljevu radi članstva u oružanim bandama

10] MIČETIĆ Ivan, sin Petra, rodjen u Krasici radi članstva u oružanim bandama

II)  KONESTABO Anton, sin Rudolfa, rodjen u Sušaku radi članstva u oružanim bandama

12)  RISCH Ernest, sin Mihajla, rodjen u Zametu radi članstva u oružanim bandama, zločina i terorističkih pothvata

13)  MLADENIĆ Davor, sin pok, Ivana, rodjen u Kastvu organizator i vodja odmetničkih banda, odgovoran za djela razbojstva, napadaja i terorističkih pothvata

Mjere represalija za zločinačka djela počinjena po razbojnicima provadjat će se i dalje bezuslovno.

Skreće se pažnja pučanstvu pripojenih područja da je njegova dužnost obavijestiti policijske vlasti i vojnička zapovjedništva o svemu onome što se odnosi na djelovanje i osobe razbojnika,

Mjere represalija primjenit će se takodjer protiv svih onih, koji bi sa šutnjom olakšali na bilo koji način razbojničko djelovanje zlotvora, koje će se zatrti jednog po jednog a njihove kuće kao i one njihovih sukrivaca bit će uništene.

Fiume, 26 lipnja 1942-XX.
......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana