SUŠAČKA REVIJA broj 82/83

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Mjesec travanj uvijek je obilježen posebnim pripremama za predstavljanje novog broja Sušačke revije i tim povodom susretom s našim dragim i vjernim članovima. Moramo ipak nerado ustvrditi da nas nekako na tim susretima ima sve manje, ali i dalje su obilježeni uvijek  istim žarom i radošću. Promocija 81. broja Revije odvijala se u kongresnoj sali Hotela Neboder, zbog nemogućnosti usklađivanja termina u HKD-u, ali se to ovoga puta pokazalo izvrsnim rješenjem, kako zbog prikladnosti prostora tako i zbog prilagođenosti za nastup izvođača u muzičkom dijelu programa, koji ni jednog prisutnog nije ostavio ravnodušnim! Naime, našu promociju uveličale su proslavljene umjetnice – duo harfistica: Dijana Grubišić-Ćiković i Tea Grubišić, violina, izvedbama: Godišnja doba – Proljeće (A.Vivaldi), Arabeska br. 1 (C.Debussy), Liebesleid, (Fritz Kreisler), Asurienne (M. Berthomieu), Libertango (A. Piazzolla) Labud (Camille), Karneval životinja.

Glavni urednik Revije Alen Čemeljić nazočnima je predstavio novi broj časopisa i nadahnutim komentarima zaista oduševio sve prisutne, a nakon službenog dijela ostali smo u ugodnom razgovoru i druženju a našim članovima.

Do ljetne stanke vrijeme je prohujalo, obilježeno i čudnovatim vremenskim prilikama i promjenama. U prostorijama Kluba organizirana su i nadalje vrlo zanimljiva predavanja: dr. sc. Julija Lozzi-Barković s vrlo zanimljivom i aktualnom temom Morske kupališne građevine u Rijeci i Sušaku, povijesni i suvremeni kontekst. U izlaganju predavačica se osvrnula na postanak i nestanak kupališnih građevina u Rijeci i Sušaku, koje su nekada bile brojne, a danas gotovo da im nema traga. Razlozi tome su u poteškoćama održavanja – propadanje željeznih konstrukcija pod utjecajem slane morske vode te drvenih dijelova zbog lake zapaljivosti. S vremenom, kupališta su, nažalost, postala smetnja prometnim i drugim potrebama, a nemar društvene zajednice je također pridonio njihovom nestajanju.

Predavanje na temu Ružićeva i Vodovodna ulica – biseri industrijske baštine održala je Ivana Golob, koje je također bilo vrlo interesantno i posjećeno. Doznali smo mnoge detalje i informacije te se veselimo i obilasku te dvije ulice uz vođenje predavačice.

Gospodin Zdravko Ćiro Kovačić, potaknut zbivanjima i promjenama u našem gradu, održao je predavanje u prostorijama Kluba u mjesecu travnju, pod nazivom Međuovisnost razvoja grada Rijeke i riječke luke. Iznio je kritičko mišljenje o sadašnjim planovima i radovima na izgradnji dvaju malih kontejnerskih terminala na dvjema odvojenim lokacijama u centru grada. Nakon izlaganja razvila se plodna diskusija.

Mnoge se promjene odvijaju u životu jednog grada i njegovih stanovnika. Problem je koliko smo ih svjesni, koliko smo informirani, koliko možemo, želimo i nastojimo utjecati na te promjene jer se one, itekako, reflektiraju na budućnost naših potomaka.

U prostorijama Kluba postavljene su nove izložbe: Izložba radova društva Udruga obala naših unuka, a zatim se svojim radovima predstavilo Likovno društvo Kvarner.

Nakon postavke ovog likovnog društva, postavljena je nova izložba – naše prostorije krase radovi Umjetničke sekcije Romolo Venucci, slikarske grupe, i batik – sekcije, pod nazivom Pozdrav prirodi.

Klub rado se odaziva i kao suorganizator manifestacija tematski povezanih sa našim krajem, pa je tako i ove godine jedan od suorganizatora vrlo uspješno ostvarene manifestacije Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Rijeka.U tim danima oživljeno je najprosperitetnije razdoblje pomorske Rijeke – konac 19. i početak 20. stoljeća. Ovaj festival postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte – Mrtvog kanala i Verdijeve ulice – spojnice s tržnicom i lukom. U sklopu brojnih događanja ovog festivala, a kao dio osmišljenog zabavnog programa Potraga za blagom, i prostorije našeg Kluba poslužile su svrsi...

I svakako, redovno se putovalo prema planu na izlete, odgođeni izleti zbog vremenskih nepogoda realizirani su nešto kasnije, ali s uvijek jednakim oduševljenjem svih polaznika.

Radosni smo što se ostvarila i ideja o portretu-grafitu gospodina Maksa Peča na zidu Hrvatskog hospicija Riječke nadbiskupije, koji je inicirala gospođa Olga Potočnik.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana