SUŠAČKA REVIJA broj 82/83

 


gospodarstvo

RIJEČKA TEHNOLOŠKA PAMET

Damir Herceg

Prije gotovo 150 godina Japan, SAD, Njemačka, Engleska, Italija te druge svjetske gospodarske i vojne velesile kupovale su u Rijeci tehnološku pamet, u obliku torpeda, najrazornijeg oružje tog vremena na svijetu. U međuvremenu Rijeka nije postala europska Silicijska dolina, iako je za to imala preduvjete, s obzirom da su složenost konstruiranja te tehnološki razvoj torpeda usporedivi s kasnijom izgradnjom svemirskih letjelica.

Što više, danas grad na Rječini skoro da i nema značajnijeg proizvodnog pogona, a od tehnološke pameti ostala mu je jedino brodogradnja, i to tužne sadašnjosti te neizvjesne budućnosti.


Djelatnici Navis Consulta, riječke tehnološke pameti

ZA "ŽUNTU" PRIPALI ROLLS-ROYCEU

Ipak, zahvaljujući pametnim, obrazovanim,vrijednim i iznimno ustrajnim pojedincima, Rijeka danas izvozi svoju tehnološku pamet u projektiranju brodova, a vodeća tvrtka u tom poslu je Navis Consult d.o.o., koja od 1999. godine posluje u sastavu planetarno poznate i moćne grupacije Rolls-Royce. Da podsjetimo, Navis Consult osnovan je 1996. godine, kada su čelnici norveške tvrtke Nordvestconsult iz Alesunda dokapitalizirali jedan riječki brdograđevni projektantski ured sa šestoricom zaposlenih, uglavnom iskusnih inženjera i tehničara iz uništenog Brodoprojekta, predvođenih Sinišom Reljićem, koji su radili u jednom unajmljenom stanu na Drenovi.

Inače, autorizaciju ovog teksta o Navis Consultu za Sušačku reviju Reljić je učinio u zrakoplovu negdje iznad Atlantskog oceana, tijekom službenog leta za Brazil, što ne čudi jer managment te tvrtke zbog prirode posla puno vremena provodi "u zraku", koristeći ponekad i to vrijeme za rad i pripremu posla koji se obavlja na tlu. Tako je to kad si dio svjetske korporacije poput Rolls-Roycea, koji posluje s brodogradilištima u najudaljenijim dijelovima svijeta, pa je prošle godine za međunarodna putovanja svojih stručnjaka Navis Consult potrošio više od 3 milijuna kuna.

Kad je prije četiri godine Rolls-Royce kupio Nordvestconsult, za "žuntu" je dobio i Navis Consult, koji je vrlo brzo postao centar izvrsnosti unutar ogranka Rolls-Royce Marine, sa sjedištem u Norveškoj, skromno je rekao Reljić u razgovoru za Sušačku reviju.

U hrvatskom pretvorbenom "metežu" mnogi naši brodograđevni i pomorski stručnjaci ostali su bez radnog mjesta, ali ne i bez svog najvećeg kapitala – znanja. Norvežani su garanciju za uspjeh u ovom poslu vidjeli upravo u znanju i iskustvu Navisovih zaposlenika, koji su norveškim tvrtkama odmah počeli pružati usluge projektiranja i konstruiranja u brodogradnji, po vrlo konkurentnim cijenama.

S obzirom da je u Hrvatskoj već dugo i predugo na djelu devastacija znanja i pameti, uz dominaciju "snalažljivih", pomalo nestvarno zvuči činjenica da je jedna naša tvrtka uspjela postati projektantski brand unutar svjetske tehnološke ikone kao što je Rolls-Royce.

Stvarno neka Surprising Croatia ("Drugačija Hrvatska")!

Iako je svjetska brodogradnja posljednjih godina u velikoj krizi, posebice europska, tvrtki Navis Consult s 80 zaposlenih ne nedostaje posla. Jer, kao što smo već napomenuli, Reljić i njegovi stručnjaci su RRM-ov centar izvrsnosti, i to ne samo u projektiranju već i izradi cjelokupne izvedbene tehničke dokumentacije za izgradnju kompleksnih brodova s Rolls-Royce opremom, prvenstveno namijenjenih opsluživanju platformi za vađenje nafte i plina iz podmorja. Navis Consult djeluje u iznajmljenom prostoru na Srdočima u Rijeci, što je u skladu s poslovnom politikom grupacije Rolls Royce Marine da se ne kupuje kancelarijski prostor.
......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana