SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


izložba

MODIANO

Sandy Uran

Izložba Modiano: od Trsta do Rijeke, koja je inaugurirana tijekom Dana talijanske kulture i talijanskog jezika, a koju je organizirao Talijanski generalni konzulat u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, mogla se razgledati u galeriji Kortil do 26. listopada. Izložba predstavlja raritetni postav jer su neki od eksponata (pojedini reklamni plakati) stari i više od sto godina, što doista predstavlja eskluzivu, a bilo ju je moguće osmisliti samo zahvaljujući bogatoj i dobro sačuvanoj arhivi tvrtke Modiano.

Putovanje kroz ovu izložbu u pisanom izdanju valja zapodjenuti pričom o osnivaču tvrtke. Saul David Modiano rođen je 1840. godine, a potekao je iz poznate trgovačke obitelji. Kao zanimljivost valja napomenuti da je njegov otac prvi uveo lokomotivu u Makedoniji. Saul je krenuo očevim stopama i osnovao je staklarsku radnju. Kako je želio širiti svoju trgovačku aktivnost, iz rodnog Soluna preselio se u Trst, iznimno jak trgovački centar, gdje je godine 1868. osnovao tvrtku Modiano. Najprije je počeo proizvoditi papir za cigarete, potom reklamne panoe, a onda i karte za igru, godine 1873. Bio je iznimno kreativan i uspješan poslovni čovjek. Trvrtku je naslijedio sin Ettore, također vrlo sposoban manager, a potom njegove kćeri i njihova djeca. Prije nekoliko godina, točnije 1986. godine, tvrtka je prodana i sada se nalazi u vlasništvu Guida Crechicija, podrijetlom iz Zadra, koji joj je podario novi vjetar u leđa i koji je, dakako, bio nazočan i na otvorenju izložbe u Rijeci.

Izložbeni postav prikazuje presjek aktivnosti kuće Modiano vezane za naš kraj, ali i Istru i Dalmaciju, u segmentu reklamnih plakata, ali i karata za igru koje su se između dva rata proizvodile i u riječkoj filijali Modiana koja je bila smještena na Potoku. Riječ je o lokaciji gdje se nalazi zgrada koja spaja ulicu Nikole Cara i Rikarda Katalinića Jeretova.
Tvrtka Modiano posjeduje bogatu arhivu, a ljepota reklamnih plakata izloženih u Kortilu ponukala nas je da o detaljima nešto više doznamo od autora kataloga i umjetničkog direktora izložbe Piera Delbella.

Svojom aktivnošćuu na području reklama, odnosno u realizaciji reklamanih plakata za brojne proizvode, osim karata za igru, tvrtka Modiano uspjela je sintetizirati spoj između umjetnosti i poduzetništva, kazao je Delbello i pritom naglasio da je Giuseppe Sigon, važan tršćanski slikar, dalmatinskog podrijetla, i glavni slikar unutar tvrtke te umjetnički direktor Modiana, imao najveći utjecaj na stvaralaštvo u razdoblju između 1895. i početka 20. stoljeća.. On je zaslužan za prekrasni reklamni plakat za riječku čokoladu V djegy, u kojoj je imao viziju koja je preteča, mogli bismo kazati, Walta Disneyja, u realizaciji crteža za crtić o simpatičnom sloniću i malim zaigranim slonićima. Sigon je zaslužan i za brojne druge reklame vezane za Rijeku koje su nastale u razdoblju između 1895. i 1910. godine, kao što je primjerice ona za riječki pjenušac Sans Souci ili Mađarsko-Hrvatsku pomorsku kompaniju.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana