SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


arheologija

LAPIDARIJ

Ranko Starac

Zbirka kamenih spomenika Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka većim je dijelom izložena u Lapidariju smještenom u arkadnom hodniku uz sjevernu stranu dvorišta muzeja. Burne povijesne mijene koje su ostavljale tragove na životu Rijeke i Sušaka odrazile su se i na povijest prikupljanja i selidbe kamenih spomenika. Pri tome moramo uzeti u obzir da su Rijeka i Sušak neko vrijeme bili dva odvojena grada, pa je povijest njihovih muzeja i zbirki različita.


Grb obitelji Rovere (Ruvere) iz 17. stoljeća

Naporima entuzijasta prva prikupljanja predmeta u Rijeci za budući Museo Civico započela su 1875. godine, pozivom vlasnika dnevnog lista La Bilancia E. Mo

hovicha na darovanje. Osnovni poticaj za osnutak muzeja došao je s vrha vlasti, odnosno na preporuku cara Franje Josipa I., a prvu komisiju što je prihvaćala predmete koji su mahom bili donošeni iz svih krajeva svijeta činili su G. Kobler, vitez de Thiery i liječnik de Leard. Već krajem iste godine zbirka broji 869 predmeta, od čega 715 komada novca. 1883. godine broj darovatelja popeo se je na 178, sa 2868 upisanih predmeta.

1884. umire T. Gelletich, pomorski kapetan, koji za formiranje muzeja ostavlja 5000 forinti. 1884. po projektu G. Zammattija grade se muška i djevojačka škola, a u muškoj školi predviđen je izložbeni prostor. Međutim, tek 1890. godine se u prostor na katu škole na Dolcu seli pokretna građa do tada držana u prostorima Magistrata. Konačno je 1893. godine otvoren Museo Civico Fiume.

Komisija za uređenje muzeja 1926. godine predlaže preseljenje muzeja u adekvatniji prostor u vilu Margheritu (danas zgrada Državnog arhiva). O muzeju od tada vodi brigu zaslužni riječki konzervator Riccardo Gigante. Tek premještanjem u novi prostor konačno započinje prikupljanje kamenih spomenika i njihovo izlaganje na jednom mjestu. U opsežnom preseljenju 1934. godine u park vile prebačeni su sljedeći spomenici: iz ogradnog zida potoka kod gradskog parka izvađen je grb obitelji Argento. Veliki kameni reljef s likom dvoglavog orla (jedna polovica) premješten je iz dvorišta uz kuću mirovinskog fonda na Mlaki.
....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana