SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


more

BRIONII SVINJSKA MAST

Slavko Suzić

Dvanaestog lipnja 1957. godine brod Brioni, 140 tona nosivosti, u vlasništvu Lošinjske plovidbe Rijeka, nalazio se u Riječkoj luci vezan uz gat Vladimir Gortan, na ukrcaju sto trideset i devet tona svinjske masti. Šesto sedamdeset i dvije bačve masti trebalo je prevesti u luku Piran. Brod s teretom trebao je isploviti još iste noći, ali zbog nastalog nevremena plovidba je odgođena za drugi dan.

Tijekom noći nevrijeme je popustilo te je brod Brioni isplovio iz Riječke luke ujutro trinaestoga lipnja. Nakon nekoliko minuta plovidbe zapovjednik broda Ante Garažina procijenio je da se brod i teret dobro ponašaju na moru, koje se još nije bilo smirilo nakon jakog nevremena. Kapetan je prepustio kormilo jednom mornaru i sišao na palubu pregledati teret. Uočio je da bi bačve trebalo bolje vezati, te je dao zapovijed posadi da osigura teret jer se brod dosta ljuljao i poskakivao na nemirnom moru.

Dok je posada privezivala teret, vidjeli su da im se s desne strane približava Jadrolinijin putnički brod Maribor. Zapovjednik Garažin brzo je pošao na most kako bi skrenuo brod. Nije želio da Maribor prođe u neposrednoj blizini njegovog broda jer se bojao da će val nadolazećeg broda još više zaljuljati i poremetiti loše vezan teret na palubi broda. Kapetan Garažin je skrenuo kormilom u lijevo i u trenutku kada je Maribor prošao, brod se nagnuo svojom desnom stranom. Bačve su počele padati k nagnutoj strani. Noštromo broda skočio je pred bačvama u more. Zapovjednik je zaustavio motor i pokušao potražiti sjekiru da presječe konope kojim su bačve bile vezane kako bi pale u more, misleći da će se onda brod ispraviti. Međutim, sjekire su se nalazile u unutrašnjosti broda, a brod se sve više naginjao. Jedino su uspjeli spustiti čamac za spašavanje te se posada s broda ukrcala na njega u posljednjem trenutku. Kada su zaveslali da bi se što prije udaljili od tonućeg broda, za nesreću pukao im je „škerm“. Veslali su s jednim veslom polako se udaljavajući od tonućeg broda.

Vidjeli su brod Maribor kako se pokušava vratiti u pomoć. Nakon što su se udaljili deset metara od broda, brod Brioni potonuo je dvije morske milje ispred Rijeke, točno u devet sati, odnosno pola sata od isplovljenja. Potonuo je na dubinu od 62 metra. U roku od pet do šest minuta sve je bilo gotovo, ništa se nije moglo spasiti.

S čamca za spašavanje posada se prebacila na brod Maribor, a zatim s jednim lučkim tegljačem na kopno.
.....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana