SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


opatija

TRAGOM JEDNOG OPATIJSKOG GROBA

Amir Muzur

U sjeni čempresa opatijskog groblja, desno od šljunčane magistrale, niti s jedne strane u prvom redu, leži neugledna ploča s dva imena: Philip Leigh Smith, za kojega natpis kaže da je bio "britanski diplomat i pisac" i Alice Leigh Smith, "doktorica fizike". U Opatiji su već umirali i pokapani strani diplomati (srpski), a i pokoja doktorica znanosti (Vanda Ekl, na primjer): pa ipak, niti su oni tako česti niti uvijek egzotičnih imena da ih čovjek ne bi zapazio i posvetio im malo istraživanje.

A kada se jednom krene tragom tih Leigh-Smithovih, jedva da se ima vremena uzeti daha od iznenađenja i udivljenja. Eto, na primjer, još je pra-pradjed toga Philipa bio zanimljiva osoba: William Smith (1756.-1835.), sin londonskog trgovca Samuela Smitha (do Američke revolucije, vlasnika dobrog dijela grada Savannaha u današnjoj saveznoj državi Georgiji), bio je od 1784. do 1830. gotovo bez prekida članom Britanskog parlamenta. Kao pripadnik sekte "disidenata" Anglikanske crkve (dissenters), priklonio se vigovcima (pretečama liberala), a bio je zapamćen i po dugim govorima u kojima bi citirao klasike. Najveći povijesni prinos Williama Smitha bila je, ipak, njegova borba protiv trgovine robljem, koju je zagovarao zajedno sa svojim prijateljem Williamom Wilberforceom (1759.-1833.), vodećim britanskim abolicionistom (koji je umro tri dana nakon proglašenja zakona o ukinuću ropstva). Vlasnik bogate kolekcije slika (među kojima i dviju Rembrandtovih), William Smith je 1781. oženio Frances Coape (1758.-1840.) i s njome imao pet sinova i pet kćeri.

Najstariji sin Williama Smitha bio je Benjamin Smith (1783.-1860.), kao i otac liberal i član Parlamenta 1835.-1847., koji se obogatio radeći u destileriji džina u Millbanku (London). S četrdeset i tri godine upoznao je, za jednog posjeta svojoj sestri, Anne Longden (1801.-1834.), s kojom će, izazvavši skandal, živjeti nevjenčan sve do njene smrti od tuberkuloze. Za osam godina njihove veze, Anne Longden će mu roditi petero ("nezakonite", dakle) djece i živjeti dvije godine s "mužem" i najstarijom djecom u Americi, a šest godina u selu Whatlington u Sussexu pod imenom "Leigh", preuzetom od njenih rođaka na obližnjem otoku Wight. Benjamin Smith je u Westminsteru izgradio i besplatnu školu za siromašne, koja je slijedila eksperimentalne utopijske principe Roberta Owena i koju su pohađala i Smithova vlastita djeca.
......

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana