SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Iza nas je ljeto, vrijeme odmora i opuštanja pred završne pripreme za obilježavanje još jednog za Klub Sušačana posebno značajnog jubileja – 20 godina neprekidnog izlaženja naše Sušačke revije. Rujanski dani zaista nisu mogli bolje početi!

Ovu obljetnicu, na koju smo svi mi vrlo ponosni, obilježili smo na svečanoj akademiji 13. rujna 2013. u prostorijama HKD-a na Sušaku, bogatim programom kroz koji nas je vodila Mirjana Marinić. Glazbeni dio uveličale su djevojke iz Pjevačkog zbora mladih, "Josip Kaplan", s njihovom umjetničkom redateljicom Doris Kovačić. Iz svog bogatog repertoara izvele su kompozicije: M. Brajša Rašan: Mažurano moja, Josip Kaplan: Jutro na moru, narodna iz Dalmacije: Dobro jutro, bugarska narodna: Erghen deda, John Williams: Doble trouble, crnačka duhovna: I'm so glad Jesus lifted me te narodnu iz Primorja: Naranča.

Program je bio popraćen isječcima iz videozapisa s proslave 20. obljetnice Kluba prošle godine, te bogatim videoprojekcijama i ulomcima iz arhivskih filmskih zapisa o Sušaku, Rijeci te Primorsko-goranskoj županiji. Sve to omogućili su nam svojim trudom i angažmanom naši prijatelji i suradnici Igor Modrić i snimatelj Robert Kačić.

O ideji nastanka i počecima Revije, u ime Uređivačkog kolegija, govorio je Igor Žic, prozaik, esejist i kritičar, stručni voditelj u obilascima našeg grada, a nakon njega svima se obratila i toplo ih kao i uvijek pozdravila predsjednica Kluba Tamara Morić.

S radošću smo se prisjetili vremena objavljivanja prvog broja Sušačke revije, 1993. godine, gotovo odmah nakon osnutka Kluba, te proteklog 20-godišnjeg razdoblja izlaženja. Na ovoj akademiji predstavljen je i njen novi dvobroj 82/83. Citirajmo gospođu Rajku Jurdanu Šepić koja nam je uputila predivnu čestitku: Sušačka revija ima već dvajset let.Već al komać?Za delo ko je storeno je to jako čuda, a za život i cvast je sada divojka, rožica va najlepšeh leteh.Čestitan sen ki ju pišu, urejuju, čitaju, vole… i neka nan cvate još čuda let!

Na kraju službenog dijela okupili smo se u dvorani hotela Neboder na prigodnom domjenku, evocirajući uspomene na proteklo vrijeme, razgovarajući o idejama i prijedlozima za sljedeće brojeve naše Revije.

Prema sada već ustaljenoj praksi da se Revija predstavlja i "reklamira" u nekom od mjesta regije, vođeni činjenicom da je u zadnjem broju izašao tekst o Skradu autora Josipa Lončarića, s Revijom smo i tamo. Po dolasku u Skrad obišli smo staro lječilište Šiljar (kompleks objekata), zatim Kuću Lončarić, uz posjet izložbi starih isprava, slika i karata koja se održava u Domu kulture, pod nazivom Prošlost,sadašnjost i budućnost Gorskog kotara i Skrada. Izložba je veoma zanimljiva i organizirana pod motom Gorski kotar i Skrad – To smo mi svi – I ljudi i zemlja i voda i šume i nebo nad nama. – Upoznajmo sami sebe – Budimo ponosni na našu baštinu! Jer prošlost nastupa danas!

Domaćin, Općina Skrad, priredio je kulturno-umjetnički program i domjenak. Nastupila je folklorna skupina Majžice (što znači "ptičice selice" po skrajanskom dijalektu) koju vodi gospođa Slavica Šporčić. Plešu isključivo goranske plesove, uz muzičku pratnju grupe Skrajani. Također su nastupili i KUD Zeleni Vir iz Skrada – zbor.

Gospodin Josip Lončarić obratio se prisutnima i evocirao uspomene na nekad vrlo čvrstu povezanost Sušaka i Skrada. Grad Sušak je 1936. izgradio dom za odmor djece grada Sušaka, koji 1945. u svoje vlasništvo uzima JNA, i pretvara u dječje oporavilište s pratećim rekreacijskim i obrazovnim elementima i stalnom liječničkom ekipom. Uspostavom hrvatske države JNA napušta objekt, koji će služiti za smještaj izbjegle i prognane djece. Nakon toga tamo je smještena cestovna pukovnija HV zbog gradnje autoceste Rijeka – Karlovac. Vremenom u objektima biva smješten sve manji broj djelatnog osoblja.

Gostovanje i obilazak Skrada te njegovi domaćini ostavili su na nas posebno snažan dojam i uspostavila se lijepa i korisna suradnja!

Početak jeseni, mjeseci rujan naročito, rezerviran je i za izlete za naše članove koje konstantno, s mnogo mara i vrlo uspješno, vodi i organizira naša Maja. Od 20./22. rujna putovalo se u Italiju, predivnu Lombardiju. Posjetili smo gradove i mjesta Bergamo, Varenna, Lecco na jezeru Como te Lago d'Iseo, četvrto po veličini lombardijsko jezero na kojem se nalazi najveći nastanjeni jezerski otok Europe – Monte Isola, čiji se najveći vrh nalazi na 600 m nadmorske visine. Budući da je jezero očuvalo svoju izvornu prirodu i ljepotu, vožnja turističkim brodićem bilo je pravo zadovoljstvo i užitak.

Nakon toga uslijedio je 12. listopada jednodnevni izlet u Istru. Uz pratnju vodiča razgledali smo bogatu novigradsku kulturno-povijesnu baštinu, a nakon obilaska grada uslijedilo je razgledavanje muzeja Gallerion. U njemu se nalazi druga po veličini zbirka o austrougarskoj i drugim mornaricama (najveća je zbirka u Beču). Nakon razgledavanja zanimljivih eksponata iz vremena tog carstva nastavilo se prema Umagu.

Klub nastavlja i sa svojim ustaljenim aktivnostima – novi tečaj engleskog jezika vodi profesorica Sanja Luić-Pirc srijedom.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana