SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


poljska iskustva

PISMO IZ KRAKOWA

Ivan Dorian Molnar

- Svoju studentsku razmjenu želio bih provesti u Poljskoj.
- U Poljskoj? Pa Krakow je onda pravo mjesto za tebe!

U ranijim razgovorima s prijateljima i kolegama, na spomen studiranja u Poljskoj svi odmah kažu ime ovog grada, sjedišta Malopoljskog vojvodstva, jednog od poljskih 16 administrativnih ustroja. Zašto baš Krakow? Zašto ne Warszawa, Poznan, Wroclaw, ili možda predivni grad na moru, poznati Gdansk, pitate se?

Pitao sam se to i ja. A onda sam stigao u Krakow, drugi najveći grad u Poljskoj po broju stanovnika, koji nadmašuje i brojku od jednog milijuna. Uistinu posebno mjesto, povijesno očuvano, jedan je to od prvih i najstarijih gradova u Poljskoj, a njegova povijest seže još u sedmo stoljeće. Možda je malo poznata činjenica da je Krakow od 1038. pa sve do 1569. godine bio glavni grad Poljske, a krakowski nadbiskup bio je i Karol Wojtyla, koji je 1978. godine postao papa i uzeo ime Ivan Pavao Drugi.


Kampus UEK-a u Krakovu poseže se na 69 tisuća četvornih metara.

Krakow studentima nudi apsolutno sve. Za one koji vole noćni život, dovoljno je otići na Rynek Glowny (glavni trg) bilo koji dan u tjednu i zabava je zajamčena. Oni kojima je povijesno značenje ovog grada od iznimnog zanimanja, svakako će posjetiti Wawel, gotički dvorac koji je izgrađen još u doba Kazimierza Velikog u 14. stoljeću, a u kojem su pokopani mnogi poljski kraljevi i velikani.

U samom centru grada nalazi se još i bazilika Svete Marije, a jedno od poznatijih kazališta koja se nalaze u Krakowu jest Kazalište Juliusza Slowackiego, izgrađeno 1893. godine.

Krakow obiluje prekrasnim parkovima, od kojih su najveći smješteni u samom centru grada. Primjerice, onaj najveći, Planty, pokriva područje od 21 hektara, a njegova šetnica duga je četiri kilometra i građanima Krakowa jedna je od najomiljenijih. Park Planty svojevrstan je zeleni pojas oko jezgre Starog grada, koji se sastoji i od niza vrtova dizajniranih u raznoraznim stilovima i, naravno, bogat je povijesnim spomenicima.

Za sve ljubitelje sporta i rekreacije najzanimljiviji je svakako Park Jordana, koji je prvi javni park svoje vrste u Europi. Park Jordana je opremljen atletskom stazom, igralištima za nogomet, odbojku, košarku, tenis i drugim sportovima. Otvorio ga je 1889. godine doktor Henryk Jordan, a u svojem je sastavu, osim spomenutoga ranije, imao i bazen te jezero za veslače. Međutim, zbog sve većeg razvoja i izgradnje velikog broja nekretnina u blizini, veličina parka drastično je smanjena. Ipak, još uvijek je Park Jordana najpopularnije odredište za ljude u Krakowu koji se žele baviti sportom.
......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana