SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


paralele

TRST –GRAD NOSTALGIJE

Damir Herceg

Come che era bella sta Austriaca (Kako je bila lijepa ta Austrijanka) , sa sjetom i poštovanjem u glasu izgovorila je vremešna Tršćanka, otmjenog držanja, uronjena u dugi krzneni kaput od nerca, dok je pažljivo polagala buket svježeg cvijeća na spomemik austrijskoj carici i hrvatsko-ugarskoj kraljici Elizabeti, poznatijoj kao Sissi. Ženi cara Franje Josipa I. spomenik je podignut prije dvadesetak godina u parku nasuprot tršćanske željezničke stanice.

Sissi, inače,rođenjem bavarska princeza, bila je najljepša vladarica svog vremena, a ljepotu tijela održavala je tako što je svakodnevno ruke i vrat mazala pasiranim svježim jagodama, dok je na lice stavljala masku od teletine. Ona i car Franjo rado su boravili u tršćanskom dvorcu Miramare, koji je danas, sa svojim lijepim parkom, turistički najposjećenije zdanje te vrste u Italiji.

Stanovnici Liburnijske rivijere ponosni su na činjenicu da je Sissi nekoliko puta šetala njihovim krajem, iako je Opatiju izbjegavala jer nije voljela mondena zbivanja. Šezdesetogodišnju Sissi ubio je talijanski anarhist Luigi Lucheni u Švicarskoj 1898., i to zbog apsurdnog razloga – želio je ubiti neku slavnu osobu plemenitog roda.

Trst polako napuštaju, odlazeći u vječnost, i posljednji nostalgičari za vremenom kad je taj grad bio glavna luka Habsburške Monarhije, odnosno Beča, dok je istodobno Rijeka bila glavna mađarska luka. Ta već skoro stoljetna potraga Trsta za izgubljenom dušom iz vremena cara Franje Josipa I. daje tom gradu osebujan šarm, koji je ponajprije spoj austrijske točnosti, talijanskog šarma i slovenske radišnosti.

Trst je nastao od starorimskog naselja Tergeste, a svijetu je poznat, između ostalog, po helebardi, hladnom srednjovjekovnom oružju koja se nalazi i na gradskom grbu, zatim kavi i prvom aparatu za espresso kavu, po kakau, torti Rigojanči, šunki Praga, žestokom piću Stock, tjestenini Zara, Barcolani,... ali i dvojici nobelovaca fizike – Abdu Salenu i Rubiyu.

Iako Trst ima snažan srednjoeuropski štih, što se ogleda na svakom koraku, od opisane nostalgije za Habsburškom Monarhijom do mirisa kiselog kupusa i kobasica iz mnogih tršćanskih gostionica, treba ipak naglasiti da su Tršćani silno zaljubljeni u more, posebice u jedrenje. Ne čudi stoga što imaju jednu od najmasovnijih jedriličarskih regata na svijetu – Barcolanu, koja je 13. listopada ove godine doživjela svoje 45. izdanje, okupivši na dvije milje dugačkoj startnoj liniji 1562 jedrilice, među kojima je po četvrti put zaredom najuspješnija bila 30-metarska jurilica pod jedrima Esimit Europa 2.

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana