SUŠAČKA REVIJA broj 84

 


film

SLUČAJNO

Jelena Androić

Lana Barić i Krešimir Mikić sjede u restoranu, ona je nervozna i blebeće, on djeluje kao da sve drži pod kontrolom. Potom izlaze na ulicu, voze se u autobusu, šeću, stoje, i bez prestanka razgovaraju o svojim životima koji su se odigrali, a ni ona nije sudjelovala u njegovom ni on u njenom. Jedini su likovi u tom filmu koji će, osim po vrijednom dijalogu, na ovim prostorima sigurno ostati zapamćen i po tome što se iznad i oko priče cijelo vrijeme, kao dominantan treći lik, pojavljuje – Rijeka.

Film se zove Slučajno, a njegova je redateljica Tanja Golić, za koju u ovom kontekstu nije izlišno reći da je Riječanka. Film je riječku premijeru imao na otvorenju šeste sezone Art-kina Croatia i u potpunosti je ispunio dvoranu. Među gledateljima je vjerojatno bio bar dio mnogih lica čije se portrete gleda u filmu Slučajno, kao slučajne prolaznike i radnike (iako to s nazivom filma nema veze) iako je i samu Rijeku Riječanima uvijek zanimljivo gledati na filmu. U ovom slučaju to znači gledati konobu Fiume, stari Autotrolejov autobus koji prolazi ispred Gradske knjižnice, Molo longo, lansirnu stanicu torpeda…

Tanja Golić napravila je pauzu između posljednjeg, hvaljenog i nagrađivanog filma Nije da znam nego je to tako, iz 2006., i ovoga najnovijega. Na prvi pogled, bila je to duga pauza od sedam godina, no autorica pojašnjava da je scenarij za Slučajno zapravo počeo nastajati još 2008. godine. U međuvremenu radila je (i radi) kao redateljica na tv-serijama (Ruža vjetrova, Tajne, Pod sretnom zvijezdom…) u Zagrebu i Splitu. U Rijeku, gdje je rođena (1973.) i gdje je završila Likovnu umjetnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci te kasnije i Organizaciju kulturnih djelatnosti na istom fakultetu, a tek kasnije krenula u smjeru profesije kojom se danas bavi i diplomirala i na odsjeku za filmsku i TV režiju na ADU, vraća se kad joj to dopuste obaveze.

SR  Kad Vas je Slobodna Dalmacija 2011. zatekla u Splitu, izjavili ste da se ne biste vraćali u Rijeku živjeti. Zašto? I koliko često se zapravo vraćate? Ovdje Vam živi dio obitelji?

TG  Stvarno ste me iznenadili ovim pitanjem. Ja se ne bih vraćala u Rijeku živjeti? Šta da? ........

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana