SUŠAČKA REVIJA broj 85/86

 


likovna umjetnost

SLIKARICA S PODVEŽICE

Čedomil Mišković

Preuređeni prostor riječke ljekarne Brajda otvoren je početkom siječnja 1976. godine. Kao i kod ostalih ljekarni u sastavu tadašnje tvrtke Ljekarne Jadran i za ovu je u uređenje prostora bio uključen likovni umjetnik. Na dominantno mjesto na zidu, iznad polica, postavljen je pano veličine 4,2 x 0,6 m na kojem je na bijeloj podlozi naslikano poljsko cvijeće. Uz ovaj likovni rad vezan je jedan neobičan podatak. Dok su prostore ostalih ljekarni  krasili radovi poznatih akademskih slikara, pano u ljekarni Brajda izradila je slikarica-amater Anđelka Glavan.

Autorica je rođena 1923. godine na Sušaku. Prvu samostalnu izložbu imala je 1958. godine u prostorijama tadašnjeg Kluba pomoraca. Na izložbi se predstavila sa 60 akvarela i grafika, među kojima je bilo najviše dječjih portreta. Uz tekst razgovora s autoricom, kojim je u Novom listu popraćena izložba, objavljen je i jedan od izloženih dječjih portreta. Crtež Smireni Rene prikazuje usnulog dječaka uz čiju se glavu na jastuku vidi lutka i čekić. Rene Gulin, rođak Anđelke Glavan, objasnio je da su to bile njegove najmilije igračke – batić kojeg mu je izradio nonić i lutka koju je zvao Zoe.

Anđelkina druga izložba – održana 1967. g. u Malom salonu na Korzu – privukla je veliku pažnju posjetitelja te je već na otvaranju i u prvim danima trajanja prodana gotovo polovina izložaka. Anđelka Glavan se na ovoj izložbi predstavila vizurama kvarnerske obale i motivima mrtve prirode. Osim uobičajenih tekstova najave izložbe i osvrta na otvorenje, tadašnji Novi list objavljuje razgovor s dr. Brankom Fučićem i njegove komentare na kvalitet radova i autoričin talent. Dr. Fučić smatra da je otkriven jedan nesumnjivi talent, onaj pravi slikarski talent koji je izvan diskusijete dodaje: Ona ima neobično živ i brz, i vrlo ispisan slikarski rukopis. Pronašla je poeziju u sasvim banalnom materijalu koji proizvodi naša tehnička civilizacija – u flomasteru. Nitko, koliko znam, nije iz tog novog grafičkog sredstva uspio u najfinijim nijansama izbaciti, pogledajte, u jednom dahu tako suptilan svijet orošenog cvijeća i hlapljive atmosfere, onoga što se gleda i ćuti ovlaženim okom.

Anđelka Glavan je završila srednju ekonomsku školu u Rijeci i cijeli je radni vijek provela u Jadroliniji, a svojoj strasti – slikanju – posvetila je sve svoje slobodno vrijeme. Blok za crtanje bio je njen stalni pratilac te je crtala kad god bi joj se pružila prilika ili bi je privukao neki motiv. Jednom prilikom je portret dječaka napravila tijekom plovidbe brodom od Rapca do Rijeke.

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana