SUŠAČKA REVIJA broj 85/86

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1942

 

 

PRILIKE U ČEŠKO-MORAVSKOM PROTEKTORATU

Broj uhapšenih studenata je velik. — Odjek dogodaja u svijetu. — Opsadno stanje u većem dijelu češke i moravske

O sadašnjim, prilikama i stanju u Češko-Moravskom protektoratu kao i o nedavnim događajima u Pragu i drugim mjestima Češke dolaze s raznih strana slijedeće informacije:

Nemiri su započeli zapravo već 28. listopada ove godine, a Berlin uvjerava, da ih je organizirao dr. Eduard Beneš iz inozemstva. Pohapšeno je 1200 studenata koji su autobusima otpremljeni u Njemačku. Iz Njemačke su ujedno stigla pojačanja od 500 smeđih gardista, a uz to je svaki pravi praški Nijemac imenovan »pomoćnikom policije« da u slučaju nužde bude na raspoloženju. Osim toga nakon munchenskog atentata pohapšeno je u protektoratu oko 5000 Čeha te je od toga nekoliko stotina njih već odvedeno u koncentracione logore.

U vezi s ovim vijestima iz Praga i komentarima Berlina iz redova predstavnika čeških bjegunaca u Francuskoj ističe se, da su ovi nemiri u Češkoj i Moravskoj izbili posve spontano i bez ikakovog utjecaja iz inozemstva. Isti češki krugovi u inozemstvu naglasuju, da sadašnji trenutak uopće nije podesan za dizanje bilo kakovog ustanka, jer bi to češki narod stajalo odviše velikih žrtava njemačkih represalija što dokazuju i strijeljanja u Pragu pri čemu je bilo strijeljano devet čeških studenata.

Tokom subote 18 o. mj. u Pragu je vladao takav kaos, da su vlasti proglasile opsadno stanje u gradovima i kotarima Veliki Prag, Prag pokrajina, Kladno, Beroun i Horžovice. Ova mjera ne važi za njemačke državljane. Predsjednik dr. Hacha, za koga je bilo prije javljeno da je bolestan te se nalazi u krevetu, apelirao je u subotu na večer preko radija na češki narod pozivajući ga da zadrži mir i disciplinu.

Vijesti koje iz Praga stižu u Budimpeštu spominju, da je tamo tokom čitave subote dolazilo do demonstracija i pucanja. SS-čete krstare po gradu i položaj je jako napet i opasan. Češki građani se uopće ne usude pojaviti na ulicama. Prema istim vijestima češka policija pridružila se je pobunjenicima pa su je zbog toga zamijenili odredi SS i SA.

Londonski listovi donijeli su vijest u kojoj se veli, da su tri češka građanina bila strijeljana zbog toga što su napali jednog Nijemca. Ovu drastičnu činjenicu londonski listovi su donijeli pod impresivnim naslovom: »Tri prema jedan!«

Na čeho-slovačkom poslanstvu u Washingtonu istaknuta je crna zastava, a poslanik Vladimir Urban dao je izjavu u kojoj kaže: »Njemački životni prostor — drugima smrtni prostor!«

.......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana