SUŠAČKA REVIJA broj 85/86

 


povijest

ALEXANDER HOYOS

Irvin Lukežić

DIPLOMAT KOJI JE ZAPOČEO PRVI SVJETSKI RAT

Ove se godine navršava stota obljetnica početka Prvog svjetskog rata, koji je značio veliku prekretnicu novije europske i svjetske povijesti. Sve do tada Europa je kao kontinent imala apsolutnu političku, gospodarsku i kulturnu supremaciju nad ostalim svijetom. Nakon toga, pošto je Stari kontinent bio izložen katastrofalnim razaranjima i dotad neviđenim ljudskim žrtvama, započelo je njegovo postupno opadanje, čime će on izgubiti svoju lidersku ulogu. Stotinu godina nakon početka Prvog svjetskog rata prilika je da se podsjetimo na činjenicu kako će u njemu ključnu ulogu odigrati jedan Riječanin – grof Alexander Hoyos.        

 Whiteheadov unuk i Bismarckov šurjak

Grof Ludwig Alexander Georg Hoyos (Rijeka, 15. svibnja 1876.- Schwertberg, 20. listopada 1937.), sin grofa Georga Hoyosa i Alice Whitehead, kćerke glasovitog tvorničara torpeda Roberta Whiteheada, slijedeći dugu obiteljsku tradiciju posvetio se diplomatskoj karijeri. Njegova sestra Marguerita bila je supruga Herberta von Bismarcka, sina glasovitoga njemačkoga kancelara Otta von Bismarcka. Za razliku od svoga starijega brata Edgara, koji je morao preuzeti obiteljsku tvornicu, Alexanderov životni put ostao je vezan za austrougarsku diplomaciju, u okviru koje on dugi niz godina uspješno djeluje kao lojalan dvorski i državni službenik habsburške vladajuće kuće. Visoko aristokratsko podrijetlo, ugled i bogatstvo, razgranate i čvrste obiteljske veze s austrijskim dvorom, koje su se kroz generacije postojano nadograđivale, sve je to mladom, marljivom, ambicioznom i sposobnom Alexanderu otvaralo mnoga vrata i omogućilo uspješno napredovanje u dugogodišnjoj karijeri. Vremenom će, štoviše, postati osobom od najvećeg povjerenja Bečkoga dvora, pouzdanim i iskusnim službenikom kome se povjeravaju najvažniji posrednički zadaci u međunarodnoj politici. U krugu svojih prijatelja i znanaca bio je poznat po nadimku Alec.

.......

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana