SUŠAČKA REVIJA broj 85/86

 


klub susacana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Aktivnost našeg kluba nastavila se prema redovnom predviđenom planu i programu i u ovom zimskom periodu. Tako je kraj godine obilovao raznim akcijama, a središnji je događaj bio predstavljanje novog 84. broja Sušačke revije.

Promocija je održana 13. prosinca u HKD-u na Sušaku, a u umjetničkom dijelu programa gostovali su članovi Klape Kvarner izvodeći poznate kompozicije dalmatinskog, primorskog i istarskog glazbenog izričaja. Kao gost večeri nastupila je naša poznata čakavska pjesnikinja Vlasta Sušanj Kapićeva.

Cijelu priredbu vodila je Iva Gašparović. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Vojko Obersnel, čestitajući na obljetnici Sušačke revije, a novi broj časopisa je predstavio glavni urednik Alen Čemeljić.

Nakon promocije u HKD-u Revija je 17. prosinca predstavljena i u Zagrebu, u prostorijama knjižare Profil.

Povodom božićnih blagdana kao i prethodnih godina, članice i članovi Kluba posjetili su Sušačane koji borave u domovima umirovljenika Vita Nova i Dom umirovljenika na Kantridi.

Nastavila se i aktivnost postavljanja izložbi, tako da je u prostorijama Kluba održana prezentacija izložbe fotografija Egona Hreljanovića pod nazivom „Umiranje sjećanja na groblju Kozala“, također je otvorena izložba „Unije 2013“, izložba radova studenata Akademije primijenjenih i likovnih umjetnosti koji su sudjelovali u volonterskoj umjetničko-ekološkoj akciji „Unije 2013“. Cilj akcije je upoznati mlade ljude s opsegom i karakterom onečišćenja obala.

Nakon te postave u klubu je otvorena izložba Riječanke Doris Janković, članice „Grupe 8“, koju je vodio slikar Mauro Stipanov. Motivi slika vezani su isključivo za krajolik, koji je dan u izrazito ekspresionističkoj maniri vrlo bogatog kolorita. Služeći se bojom, svojim primarnim sredstvom izražavanja, koristi sve njene osobine da postigne dramatiku duboko proživljenog pejsaža.

U travnju je otvorena i organizirana izložba radova polaznika likovne radionice mjesnog odbora Mlaka, a volonterski ju provodi Vladimir Provči. Najzastupljeniji su radovi u tehnikama akvarela i akrilu na platnu.

Krajem prosinca otvorena je izložba akvarela slikara Ivana Kinkele. U deplijanu Daina Glavočić navodi: „Kinkela je zaljubljenik u Rijeku, svoj grad u kojem je živio i s kojim se saživio, gledajući njegove i lijepe i ružne vedute, prenoseći ih na svoja platna kao romantične krhotine, ali i kao svojevrsni memento u borbi s onima koji iz neznanja ili nemara nagrđuju tu neospornu ljepotu grada.“

Nastavljaju se, naravno, i naši izleti. Početkom ožujka organiziran je zanimljiv i uspješan izlet za naše članove u Cividale del Friuli, grad u sjevernoj Italiji, provincija Udine, koji se nalazi pod zaštitom Unesco-a, sa brojnim ranokršćanskim spomenicima koji datiraju od početka 8. vijeka. Razgledalo se samostan Santa Maria in Vialle, crkvu San Martino, Santa Maria Assunta, Đavolji most te još nekolicinu srednjevjekovnih pakača i crkava.

Klub i nadalje uspješno organizira razna predavanja nalazeći zanimljive autore i teme pa je tako izvrsno bilo posjećeno predavanje Miljenka Smokvine pod nazivom „Jadranski pomorci na Antarktiku“.

Posebno interesantno i posjećeno bilo je predavanje Jakova Karmelića „Riječki svjetionik na Mlaki“, koji se među svim svjetionicima ističe svojom jedinstvenom sudbinom. Njegova osobitost je da nije postavljen na nekom osamljenom otočiću ili hridi, niti je na nekom isturenom rtu, nego se danas nalazi u gradu. Tijekom desetljeća mijenjao je nekoliko puta svoj položaj, karakteristike svjetla i konstrukciju, a danas riječki svjetionik na Mlaki može poslužiti kao edukacijski centar i muzejska zbirka svjetioničarstva i biti još jedan interesantan turistički punkt u Rijeci.

I ove se godine, na radost i zadovljstvo članova, održao u prosincu tradicionalni Novogodišnji koncert u HNK Ivana pl. Zajca.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana