SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


projekti

KAMPUSA I IGARA

Boris Kanazir

Trsat, Rujevica, Kantrida, Mlaka ‒ riječke četvrti u kojima se naveliko gradi ili će se vrlo brzo početi graditi. Na samome ulazu u riječku luku, iz snova i planova, u stvarnost bi se počeo pretvarati novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali.

Jedan drugi san, onaj nogometni, grad na Rječini obojio je u bijelo, a kako i ne bi kada znamo da će se do ljeta 2016. godine izgraditi prekrasan novi stadion pod stijenama Kantride. Trening-kamp na Rujevici već poprima svoje obrise jer će na prvome od ukupno četiri ondje planirana nogometna terena HNK Rijeka odigravati svoje domaće utakmice do završetka izgradnje Stadiona Kantrida.

U zadnjih desetak godina drastične promjene doživljava Trsat ‒ na mjestu bivše vojarne niknuo je sveučilišni grad. Zapravo, tek je počeo nicati jer će Sveučilišni kampus u pravome smislu zaživjeti tek kada se ondje izgradi i studentski dom. A prva tri paviljona za smještaj studenata trebala bi, kao i stadion, biti završena prije ljeta 2016., kada će Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Zagrebu zajednički organizirati Europske sveučilišne igre. Upravo zahvaljujući domaćinstvu treće, kako ju se voli nazivati, Europske univerzijade, prve bagere i dizalice u Kampusu možemo očekivati vrlo brzo, već početkom sljedeće godine.

Koliko Rijeci zaista treba smještaj za studente? Činjenice sve govore. Riječko sveučilište broji između 17 i 18 tisuća studenata. Otprilike polovica živi izvan Primorsko-goranske županije, a iz godine u godinu Rijeka je sve poželjnije mjesto za studiranje. Postojeće Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić u pet svojih objekata ima mjesta tek za 648 osoba, a svake godine za mjesto u domu natječe se više od dvije tisuće studenata. Drugim riječima, za svaki ponuđeni krevet više je od troje kandidata.

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana