SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


sport

SOKOL SA SUŠAKA

Eduard Hemar

U povijesti sporta na Sušaku bilo je mnogo zapaženih pojedinaca, a neki su danas gotovo potpuno zaboravljeni ili premalo poznati široj javnosti. Feljton Legende sušačkog sporta prilika je da otrgnemo od zaborava mnoga zaslužna imena iz bogate povijesti sušačkog sporta.

Zasigurno je jedan od onih koji je dao veliki doprinos razvoju sporta na Sušaku, pa i šire, bio sokolski vježbač i prednjak te zaslužni sportski djelatnik Rafael Ban.

Rođen je 27. studenoga 1906. na Sušaku u obitelji oca Rafaela Bana, rodom iz Ledenica kod Vinodola, i majke Marije Kružić, rodom iz Hreljina. Njegovi roditelji potekli su iz siromašnih seljačkih obitelji. Otac je od djetinjstva služio, bio je u Americi a potom je radio sa svojim konjima, imao gostionicu i bio trgovac stokom te na kraju član vozarske zadruge na Sušaku. Majka je bila domaćica, a većina članova njezine obitelji iselila je u Ameriku. Osim Rafaela imali su još dvoje djece (sina i kćer).

Rafael Ban je od 1917. do 1921. polazio četiri razreda niže realne gimnazije. Po završenoj maturi radio je neko vrijeme kao dnevničar u Sreskoj upravi. Zatim je kao šegrt i radnik radio s bratom u mesnici i bio dva mjeseca u Pragu kao radnik u pogonu za preradu mesa. Po povratku je namještenik u skladištu zagrebačke Pivovare na Sušaku. U Sarajevu je 1927./28. završio školu za rezervne pješadijske oficire. Sve njegove daljnje aktivnosti u profesionalnom radnom vijeku bile su vezane za tjelesno vježbanje kojim se počeo baviti na Sušaku kao član sokolskih organizacija.

        Povijest sokolskog pokreta u Rijeci-Sušaku započinje 29. svibnja 1904. osnivanjem Primorskog sokola. Nakon pet mjeseci, 6. studenog 1904., održana je skupština svih hrvatskih sokolskih društava u dvorani Hrvatske čitaonice na Trsatu. Tada je osnovan Hrvatski sokolski savez. Na toj skupštini usvojen je prijedlog da se sva društva koja spadaju pod novoosnovani savez zovu Hrvatski Sokol, stoga je i sušačko društvo Primorski Sokol preimenovano u Hrvatski Sokol Sušak-Rijeka.

....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana