SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1922

 
 

List za zabavu, pouku i vijesti dnevnih događaja iz javnog, i društvenog života,
 vijesti iz umjetnosti i znanosti, kazališta, glazbe, trgovine i obrta

JURAJ RUŽIĆ

najbogatiji čovjek, hrvatskog Primorja, umro je 29. I. o.g. u 88. godini svoga radinog i poduzetnog života. Od siromašnog pomorca uzvinuo se na prvog bogataša svoga kraja radeći neumorno i gradeći najljepše kuće na Sušaku nasuprot otuđenoj Rijeci.

KUĆE BOGATAŠA RUŽIĆA

kojima je podigao Sušak na mjestu, gdje je još pred 50 godina ticalo obalu more. Od njega potiču i zgrade Banke i Štedione za Primorje kao važne žile kucavice i ekonomskog primorskog života.

FAŠISTIČKI NEMIRI NA RIJECI

Prigodom posljednje fašističke »revolucije« na Rijeci stradale su mnoge zgrade i pučanstvo. Naša veća slika prikazuje gouverneurovu palaču nakon bombardementa iz luke; križevi na slici naznačuju, kud su dopirali topovski metci. Manja slika prikazuje luku Baroš i jugoslavenski parobrod, koji je dovezao blago za Italiju, a nakon što je iskrcano, došli su fašisti na parobrod, skinuli s njega našu zastavu, otišli s njom na »Piazza Dante« i ondje je »junački« spalili.

PROF. RIKARDO ZANELLA

bivši gouverneur Rijeke i predsjednik nezavisne riječke vlade, koji se nedavno nakon žestokih borba s fašistima morao predati i pobjeći u Istru.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana