SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


izložba

ŽIVOT NA PLAŽI

Nataša Babić

Uz izložbu Život na plaži - Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880.–1970.)

U Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji otvorena je izložba koja je svojom temom, kao i atraktivnim izlošcima, izazvala velik interes posjetitelja te brojne pozitivne reakcije. Nastavljajući s istraživanjem povijesti organiziranog kupanja u moru i njegove uske povezanosti s pojavom i razvojem turizma[1], koje je Muzej započeo projektom Kvarnerska kupališna baština, na ovoj je izložbi predstavljen presjek povijesti kupališnog turizma na istočnoj obali Jadrana od 1880. do 1970. te s njime usko vezane povijesti „službene odjeće za kupanje”, odnosno, kupaćeg kostima. Intencija izložbe bila je „život na plaži” sagledati kroz prizmu dramatičnih promjena koje su zahvatile društvo tijekom 19. i 20. stoljeća, jednako kao što je i evolucija kupaćeg kostima, odjevnog predmeta kratke, ali zanimljive povijesti, interpretirana u relaciji s društvom, običajima te kulturnim, ekonomskim i političkim prilikama.

 Ideja za oblikovanje postava izložbe inspirirana je brojnim fotografijama s jadranskih plaža na kojima kupači poziraju ispred kabina za presvlačanje, ponosno pokazujući svoj kupaći kostim. Izložba, postavljena na prvom katu vile Angioline, realizirana je u vidu niza kabina, unutar kojih je na izložbenoj lutki izložen kupaći kostim kao reprezentativan predstavnik određenog razdoblja i teme, dok su na zidovima kabina predstavljena uvećanja mnogobrojnih fotografija na kojima su uhvaćeni različiti trenutci i događaji koji su se odvijali na plažama, scene kupača u njihovim „odijelima za kupanje”, kupališnih građevina, zabave, odmora, sportskih natjecanja ‒ svega onoga što je činilo „život na plaži”.
........

 

[1] Kroz povijest običaj kupanja u moru bio je nakon razdoblja antike zanemarena aktivnost. Masovnija pojava kupanja i plivanja u moru, odnosno ponovno „otkriće“ kupanja u moru tijekom 19. stoljeća, usko je vezano s pojavom jednog od ključnih fenomena modernog vremena - turizma. Dolazak gostiju u klimatska lječilišta na moru u početku će biti motiviran zdravstvenim razlozima, no neće proći dugo, i kupanje u moru će postati izuzetno popularno, ne samo kao jedna od metoda liječanja, već kao oblik zabave i relaksacije.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana