SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


projekti

ULAZAK U TUĐI ŽIVOT

Milijana Babić i Ida Hansson

"""Put yourself in my place"" ili trotjedni boravak u tuđem životu"

Stara indijanska izreka kaže da ne možeš razumjeti drugoga dok nisi tri mjeseca hodao u njegovim mokasinama. Dvije umjetnice s dva različita kraja Europe – Hrvatske i Švedske – odlučile su na tri tjedna zamijeniti svoje životne i radne sredine. Kako izgleda ući u tuđi život?

Putujući sjeverom Švedske riječka akademska umjetnica Milijana Babić došla je na ideju da sa švedskom kolegicom Idom Hansson zamijeni svoj stan, auto, obitelj, prijatelje... To su i napravile krajem kolovoza prošle godine – Milijana je otišla u subarktičko područje na sjeveru Švedske, u Idinu kuću u grad Umea, a Ida se doselila u Milijanin stan u Rijeci, na Zametu.

Nije bilo jednostavno prilagoditi se novoj sredini i ljudima. Osim što su se morale snaći u posve različitim okolnostima, zadale su si nekoliko zadataka koje je svaka od njih morala obaviti u svome trotjednom boravištu - primjerice, organizirati večeru s prijateljima, obaviti razgovor s psihoterapeutom, potražiti partnera putem mreža za upoznavanje na internetu te izvesti umjetnički rad svoje kolegice (tzv. re-enactment).

Kako u vrijeme eksperimenta ni jedna od njih nije bila u vezi, jedan od zadataka bila je potraga za partnerom putem interneta – Ida se tako prijavila na Iskricu, a Milijana na Match.com. I tu se najviše primijetila razlika u mentalitetu Sjevera i Juga: dok su Šveđani uljudno razgovarali s Milijanom i čak se raspitivali o njezinu umjetničkom projektu, naši su momci Šveđanku doživljavali isključivo u svjetlu stereotipa mekih pornića iz sedamdesetih – kao plavušu spremnu za dobar provod. I naravno, njezina priča o umjetničkom projektu činila im se kao dobra šala...

Transkripti tih razgovora, zajedno s videozapisima, fotografijama i ostalom dokumentacijom, bili su dio izložbe Put yourself in my place (Stavi se na moje mjesto), koja je, nakon predstavljanja u Umei – ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture – prvog dana jeseni stigla u Rijeku u galeriju „Drugo more” na 1. katu zgrade Filodrammatice na Korzu.

Kakva su im bila iskustva, Milijana Babić i Ida Hansson donose samo za Sušačku reviju.

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana