SUŠAČKA REVIJA broj 87/88

 


projekti

NOVI DOM RIJEČKOG NOGOMETA

Ivan Dorian Molnar

Rijeka – Sevilla. Možda pogled na semafor s grbovima ovih klubova danas već zvuči sasvim normalno. Nekada i nije. Rijeka u Europskoj ligi. Realnost. Ne tako davno na „ploči“ iznad zapadne tribine pod rubrikom „Gosti“ bili su samo – hrvatski klubovi. U Europi se zapinjalo na prvim preprekama. Danas aktualni osvajač Europske lige veseli se bodu na Kantridi, protiv europske Rijeke. Ništa se ne stvara preko noći, pa tako ni momčad, ali tempo kojim Rijeka grabi prema naprijed u svim okvirima za neke je zastrašujući.

Samo dvije godine bilo je potrebno Damiru Miškoviću da od Rijeke napravi – hrvatsku nogometnu velesilu. Odabran je pravi stručnjak, Matjaž Kek, karizmatični slovenski trener koji bez dlake na jeziku, predanim radom i „pričanjem“ na terenu pokazuje ono što svi žele vidjeti. Agresivnu, stabilnu, skromnu, ali moćnu Rijeku, čiji razvoj mora pratiti i infrastruktura.

Čiji je, uostalom kao i svačiji, najveći neprijatelj – vrijeme. Koje neumorno gazi sve pred sobom.

U srpanjskoj noći u kojoj je Rijeka osvojila svoj prvi trofej nove sezone (Superkup), treće poluvrijeme pripalo je očekivanom gostu. Ljepotici pod stijenama. Novom domu riječkih nogometaša, koji će na ljeto 2016. godine svečano biti otvoren svijetu, otvoren moru kraj kojeg se nalazi i, što je najvažnije, ostati pod legendarnim stijenama koje ga čine jedinstvenim.

Bageri i ostali građevinski strojevi sredinom rujna počeli su s prvim koracima, gradnjom trening-kampa na Rujevici. Na toj lokaciji niknut će zamjenski stadion, kasnije kamp nogometaša Rijeke, koji će za godinu i pol preseliti u svoje novo zdanje.

Siječanj nove 2015. godine označit će kraj Kantride kakvu danas poznajemo, ali i njezin nov početak.

Real Madrid, Juventus, Partizan, Stuttgart, Lyon, Sevilla.... ostat će arhivirani na stogodišnjem stadionu, koji odlazi u povijest.

Karte na stolu

Dolazak Talijana Gabrielea Volpija u Rijeku u veljači 2012. godine onim najvjernijim pratiteljima prvoligaša s Kantride sigurno je potaknuo maštu o novom zdanju pod legendarnim stijenama. Osnivač nizozemske zaklade Social Sport uložio je u novi projekt s jednim ciljem, kojeg je i sam naglasio: Rijeka prvak Hrvatske!

....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana