SUŠAČKA REVIJA broj 91/92

 


kazalište

SUŠAK, SUŠAK

Jelena Butković

Oštarija Kod Pava, stara sušačka placa, stari Sušak - to su slike mjuzikla Sušak, Sušak koji se
protekle jeseni počeo prikazivati u HKD-u na Sušaku. Prema prvim dojmovima dobili smo mjuzikl
koji će dugo izvoditi.

Autori teksta Mensur Puhovac i glazbe Olja Dešić postavili su na scenu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku duhovitu i raspjevanu povijest Sušaka, njegovih stanovnika, osvajača i osloboditelja u periodu od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz oštariju „smještenu do starog sušačkog kolodvora“ prolazi galerija likova kojima je zajednička ljubav prema Sušaku, u kojem žive, vole, zabavljaju se i doživljavaju razne zgode u ratnim zbivanjima. Dvojica Sušačana – Mensur Puhovac i Olja Dešić udružili su snage i stvorili autentični „čakavski mjuzikl“. Pod režijskom palicom Edvina Liverića u predstavi nastupaju članovi Hrvatske i Talijanske drame, te zbora i orkestra Opere, a pridružila im se i mlada pjevačka zvijezda Damir Kedžo.

Mjuzikl je napisan na sušačkom narječju, a njegovi songovi već su postali popularni. Kao ovaj primjerice:

Ja znan da je vilica pirun
Ja znan da je zasun kračun
Ja znan da je čaša žmulj
I znan de je dugme botun,
A ča zna on, od mojga niš ne zna

A ča zna on?! Navadit se ne da

Autor teksta Mensur Puhovac kaže nam: Riječani. Sušačani, Fiumani - svi su se prepoznali u mjuziklu

SR  Kakva je bila Vežica Vašeg djetinjstva i mladosti?

MP  Danaska, kada gledam oko sebe, to je bilo nešto neopisivo lijepo. To oni ljudi koji danas žive na Vežici ne moru niti zamislit ča je bilo na mestu onih kuć kadi oni sad bivaju va neboderima i peterokatnicama. To su bili vinogradi, to su bili voćnjaci, veli vrti i puno zelenjave, tići ki su kantali. Svaka kuća je imela blago, imeli su koze, kokoše, krave, jedno pravo selo, a jako blizu grada.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana