SUŠAČKA REVIJA broj 91/92

 


kviz

NAJBOLJA KVIZ-IGRAČICA SVIJETA

Doris Žiković

Dorjana Širola, sveznajuća Riječanka, najbolja je kviz-igračica svijeta. Dorjana je zavoljela kvizove prateći nekadašnju „Kviskoteku“, televizijskog kviza kojeg je uživala gledati i u kojem je nastupila u srednjoj školi. Kasnije se pridružila kviz-ekipi Oxfordskog sveučilišta i otkrila natjecateljske kvizove i izvan televizije.

Kontinuirano je visoko plasirana na Svjetskom prvenstvu od prvog nastupa 2005. godine, uključujući šest rezultata u Top 15. S obzirom na rastući broj natjecatelja i zemalja sudionica, ovogodišnje 14. mjesto možda je, po njezinom mišljenju, i najvrjednije dosad. Na Europskom prvenstvu osvajala je medalje u klupskom natjecanju i natjecanju parova, a s ekipama Somerville Collegea i Bodleian Library dvaput je osvojila poznati britanski TV-kviz University Challenge.

Samozatajna profesorica nije eksponirana u medijima, no za Sušačku reviju ova vrhunska eruditkinja, koja je od djetinjstva u vječitoj potjeri za znanjem, otvoreno priča o svom profesionalnom putu.

Još kao sasvim malenu djevojčicu, točnije kao četverogodišnjakinju, roditelji su je naučili čitati. Već tada je gutala knjige i sve tiskano što bi joj došlo pod ruku. Kao dijete Dorjana Širola je, prema vlastitom sjećanju, bila povučeni i tihi knjiški moljac. Sjeća se da zapravo i nije baš obožavala ići u školu, možda zato što je to bilo nešto što se mora, često ujutro kad uopće ne funkcionira, a i s izborom i redoslijedom predmeta i tema koje je odredio netko drugi, dok bi se ona baš tada radije bavila nečim svojim. Iako je bila odlikašica, zbog povučenosti nije voljela dizati ruku na nastavi, a znalo joj se dogoditi da ne napiše zadaću jer je umjesto toga čitala nešto drugo, pa je često na brzinu, pod odmorom prije sata, pisala ono što je zaboravila napraviti kod kuće.

Isprva je nitko u djetinjstvu nije usmjeravao u odabiru knjiga, filmova, glazbe... Snalazila se sama – knjiga bi, recimo, imala popis drugih objavljenih u istoj biblioteci, pa bi ih posudila; u knjigama, časopisima i novinama koje je čitala pisalo bi o piscima, knjigama, filmovima... Spominjalo bi se to i na televiziji. Poslije su na nju djelomično utjecali školski kolege i prijatelji sličnih interesa. Kao djevojčica nije bila sigurna što bi željela postati kad odraste.

Neka djeca rano odluče da će biti, recimo, veterinari ili vatrogasci i onda to i postanu, no ja nisam imala jasan cilj u tom smislu. U nekoj sam fazi shvatila da vjerojatno želim raditi „nešto s jezicima“ iako me mnogo toga zanimalo i bilo je teško odlučiti se krenuti jednim putem i ostaviti sve drugo. Sanjala sam, ne sasvim ozbiljno, da ću jednoga dana „doktorirati na Oxfordu“ i ponekad ne mogu vjerovati da se to doista i ostvarilo“, prisjeća se Dorjana koja je nakon srednjoškolskog obrazovanja napustila rodnu Rijeku.

Nakon što je diplomirala opću lingvistiku i engleski jezik i književnost u Zagrebu, obrazovanje je nastavila na Oxfordu i Cambridgeu. Trenutno je ponovno u Engleskoj na jednogodišnjem stručnom usavršavanju na Sveučilištu Kent u Canterburyju gdje studira računalnu znanost.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana