SUŠAČKA REVIJA broj 91/92

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

1923

 
 

List za zabavu, pouku i vijesti dnevnih događaja iz javnog, i društvenog života,
 vijesti iz umjetnosti i znanosti, kazališta, glazbe, trgovine i obrta

GRADNJA ŽELJEZNICE U LUCI MARTINŠĆICI.

            Ova luka, prva do Sušaka u hrvatskom Primorju, trebala je već odavna da ima svoju željeznicu, pomoću koje bi mogla raditi sa Sušakom, pogotovu kraj svog električnog dizala, koje se vidno na našoj slici ističe. No projekti i pripreme za tu vanredno nužnu željeznicu dosad su bili tek na papiru. Istom ovih dana došle su komisije, da razvide i da realizuju ovaj pothvat, koji bi uvelike koristio razvoju naše industrije i trgovine, pa je nade, da ovog puta ne će predradnje ostati tek na papiru. Međutim su nedavno riječki fašisti »radili« u luci Martinšćici. Prigodom svoje provale na Sušak doprli su i dovde, te s našeg broda strgnuli jugoslavensku zastavu, odnijeli je sa sobom i na Rijeci spalili. U kasarnama, koje se vide u pozadini naše slike, smješteni su odjeli naše vojske, pa je pravo čudo, kako su se fašisti usudili izvesti svoje »junačko djelo« na očigled naših četa. Slikoviti kraj ove naše male »luke budućnosti« snimio je sušački fotograf g. Franjo Palian.

NAŠ NOVI PAROBROD U LUCI BAROŠ.

Gornja snimka (fot. F. Palian) prikazuje, nam naš najnoviji parobrod »Topolu«, koji je nedavno spušten u more u luci Baroš tik uz visoke riječke kuće, koje prepozna svatko, tko je ma jedamput bio u Rijeci. Na parobrodu se vidi prva momčad s kapetanom broda, ali se ne vidi naša zastava ne samo zato, što na slici nema vrška jarbola, nego i zbog toga, što se nije smjela izvjesiti, mada bi to po ugovorima i po međunarodnom pravu moralo da bude. Zastava se nije smjela izvjesiti zato, jer bi je inače bili fašisti strgnuli i spalili, kako su to učinili s onom u Martinšćici. Žalosno, ali istinito! Moramo zasad biti zadovoljni, što na brodu smije biti naslov »Topola« (s rodnom lukom »Sušak«), kako se i na slici može pročitati.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana