SUŠAČKA REVIJA broj 91/92

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Od ljetne stanke do kraja godine

Započnimo s lijepom i radosnom obavijesti, odnosno da se pohvalimo priznanjem i nagradom: Naime, Klubu Sušačana dodijeljena je Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke. Na prijedlog Rektorata Sveučilišta u Rijeci, udruga Klub Sušačana postala je dobitnik ove nagrade u 2015. godini za dugogodišnje nakladništvo časopisa SUŠAČKA REVIJA i doprinos kulturnom razvoju i ukupnom boljitku društvene zajednice grada Rijeke. Tako je ta nagrada koja se dodjeljuje domaćoj ili stranoj fizičkoj ili pravnoj osobi za dugogodišnji rad i doprinos u područjima gospodarstva, znanosti, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta, tehničke kulture, ravnopravnosti spolova, promicanju ljudskih prava te u drugim područjima društvenog života dodijeljena ove godine našem Klubu, na koju smo ponosni i koja je dokaz da se dugogodišnji rad i izdavanje Revije i te kako zapaža.

U mjesecu svibnju predstavljen je novi dvobroj Sušačke revije, 89/90, a prije početka prezentacije održana je 13. Izvanredna skupštine Kluba Sušačana na kojoj su donijete i usvojene izmijene Statuta Kluba. Vlasta Rainer obrazložila je izmjene postojećeg Statuta radi usklađivanja sa Zakonom o udrugama kojim se nastoji uvesti više reda i transparentnosti u poslovanju dosadašnjeg velikog broja udruga upisanih u Registar udruga u Republici Hrvatskoj, i s pretpostavkom da će se udruge čije djelovanje i poslovanje ne budu u skladu sa zakonom brisati iz Registra. Izvršni odbor Kluba Sušačana, kao jedna od najstarijih udruga civilnog društva u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci, pozdravlja ove namjere zakonodavca, vođen činjenicom da danas među neprofitnim udrugama koje svoje djelovanje baziraju na volonterskom radu svojih članova ima i mnoštvo drugih i drugačijih udruga koje ne djeluju i ne posluju na takav način. Prema postojećem Statutu Kluba većina odredbi je pravno usklađena s novim Zakonom. Neke smo morali nadopuniti, a neke nove dodati. Izmjene Statuta odnose se na uvođenje klasifikacijske djelatnosti, dopunu popisa djelatnosti, novu odredbu o ciljanim skupinama kojima djelatnosti Kluba koriste, digitalizaciju podataka članstva s obaveznim unosom OIB-a, preciziranja dodatnih ovlaštenja i odgovornosti predstvaničkih tijela Kluba, dopunu odredbe o prestanku članstva uz uzastupno neplaćanje članarine duže od 2 godine, uvođenje odredbe o likvidatoru u slučaju postupka likvidacije Kluba, preciziranje odredbi o načinu stjecanja imovine i raspolaganja njome te načinu rješavanja sporova i sukoba u interesu Kluba. Nakon provedenog postupka novi je Statut Kluba usvojen.

Nakon ovog dijela nastavilo se s programom. U zabavnom dijelu nastupili su PJEVAČKI ZBOR TRSAT i ženska klapa TRSAT. Izveli su poznata nam djela: „JOŠ TE VOLIM“, „SLUŠAJ MATI“, „VILO MOJA“ te arije iz opere „NABUCCO“ i „JALTA, JALTA“. Klapa je izvela pjesme „SAMO MORU VIRUJEN“ i „U NAŠEG MARINA“. Glavni urednik Alen Čemeljić predstavio je i komentirao sadržaj novog dvobroja Revije. Na kraju priredbe svi prisutni pozvani su na domjenak u prostorije Kluba, gdje se nastavilo ugodno druženje.

Prije ljetne stanke naša vrijedna i neumorna članica Maja Doričić Gorup, uvijek s novim idejama organizacije izleta osmislila je jednodnevni izlet u Portogruaro, gradić smješten na istoku sjeverne Italije duž obale rijeke Lemene. Razgledali smo ga i uživali u veličanstvenim gotičkim i renesansnim palačama. Vidjeli smo urbanu strukturu grada rođenog u srednjovjekovnom vremenu, osnovanog kao riječna luka na obalama rijeke Lamene u Venetskoj ravnici između rijeka Livenza i Tagliamento. Zatim se nastavilo razgledom Concordie Saggitarie. Raspoloženje polaznika kao i uvijek potvrđuje koliko našim članovima znače ovi izleti.

Jesenske dane i aktivnost u rujnu započeli smo također izletom, i to u nama bliskoj Italiji ‒ čarobne Cinque Terre, Sarzana i Portovenere. Pet naselja u ligurskom priobalju Italije, jednom od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja, poznatom po svojoj ljepoti i vrlo popularnoj turističkoj destinaciji, a nacionalni park Cinque Terre je od 1997.g. i UNESCOVA svjetska baština. Gradić Sarzana u Liguri, provincia della Spezia, s utvrdom Sarzanello, Citadelom te ostalim spomenicima bilo je posebno vrijedno posjetiti, kao i Portovenere s gotskom crkvom Sv. Petra iz 1198., romaničkom crkvom Sv. Lorenza, dvorcem Doria, Byronovom grotom i još mnogim znamenitostima. Jesenske aktivnosti nisu mogle bolje započeti!

I ubrzo u listopadu nastavilo se s novim izletom, ovaj put u Ljubljanu, gdje je na programu bilo razgledavanje središnjeg dijela grada, a zatim uspinjačom do Ljubljanskog starog grada gdje se nalazi tvrđava na brdu s pogledom na cijeli grad. Posjetili smo Arboretum, Volčji potok, najposjećeniji park Ljubljane, koji se pruža na 80 hektara ekološki raznolikih površina na kojima se uzgaja približno 2.500 vrsta biljaka. Nakon razgledavanja uz stručno vodstvo organiziran je zajednički ručak na obližnjem seoskom gospodarstvu.

Kraj godine znači i pripremu za prezentaciju novog broja Sušačke revije, a za dan Svih svetih, kao i svake godine, ne zaboravljamo naše članove koji su nas napustili te obiđemo groblja i njihova počivališta prisjećajući ih se sa zahvalnošću i poštovanjem.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana