SUŠAČKA REVIJA broj 93/94

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer i Tamara Morić

Izvješće o aktivnostima Kluba Sušačana u razdoblju od kraja 2015. do lipnja 2016. godine možemo započeti promocijom dvobroja 91/92 Sušačke revije, predstavljenoga 9. prosinca 2015. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Posebno smo radosni jer su u zabavnom dijelu programa nastupili mladi umjetnici Fran Živković na gitari i Lea Ferrari s recitacijama na čakavštini. Prisutne je pozdravila predsjednica Tamara Morić a kroz program je vodio Nenad Gudac.

Fran Živković je desetogodišnji, prema mišljenju struke, izuzetno nadareni glazbenik koji je svoj prvi samostalni koncert klasične gitare održao 2010. u dobi od samo 5 godina, čime je upisan kao najmlađi izvođač na svijetu. 2011. godine upisuje Osnovnu glazbenu školu Aleksandra Jug Matić u Rijeci te pohađa smjerove klasične gitare, violine i solfeggia, a naknadno upisuje i smjer klavir. Na natjecanjima osvaja brojne nagrade, piše vlastite kompozicije za gitaru a nastupa i kao voklani solist. Najznačajniji nastup do sada mu je svakako uz poznatog svjetskog gitarista Tommy Emmanuela u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Fran je na početku promocije odsvirao i otpjevao himnu našeg Kluba Mom zavičaju, a kasnije izveo svoje skladbe za gitaru: It s a secret, In memory with the Brave Rooster i Shiva.

U programu su sudjelovali umjetnici Olja Dešić i Mensur Puhovac izvodeći dvije točke iz mjuzikla Sušak, Sušak: Metty i ja i Dimnjačar.

 U središnjem dijelu programa glavni urednik Alen Čemeljić predstavio je novi broj revije. U nastavku nastupila je Lea Ferrari, učenica 8. razreda Osnovne škole Pećine, koja se bavi recitiranjem, glumom, atletikom i piše čakavsku poeziju. Ovom prigodom recitirala je 3 recitacije na čakavštini: Sušak, autorice Zdravke Žeželić Alić, Morčić, pjesnika Drage Gervaisa te svoju pjesmu Jubav. Prema reakcijama mogli smo zaključiti da je publika uživala u nastupima ovih mladih, izuzetno nadarenih umjetnika.

Prezentacija dvobroja 91/92 Sušačke revije za naše članove u Zagrebu održana je u književnom klubu Booksa u Martićevoj, ove godine nešto kasnije, jer je uobičajeni termin krajem prosinca i dosadašnje mjesto održavanja bilo nemoguće realizirati.

U povodu dana Svih svetih, kao i svake godine, nismo zaboravili na naše preminule članove. Članice izvršnog odbora Mirjana Delmestre, Ljerka Vukonić, Buki Mihaljević, Jasminka Zec i Maja Doričić Gorup, s predsjednicom Tamarom Morić obišle su groblje Trsat. Pred Božić posjetili smo Domove umirovljenika Kantrida i Vitanova. U posjet su išli Mirjana Delmestre, Spomenko Tomac, Smilja Bosnić i Aleksandra Zakarija te nam prenijeli utiske o lijepom dočeku i srdačnom druženju s našim umirovljenicima koji su tamo smješteni.

Krajem godine u prostorijama Kluba postavljena je izložba autorice Doris Janković, riječke amaterske slikarice, pod nazivom Vunu sanjam. Doris je izložila tapiserije, šalove, kape, svijetleće objekte, mekano kamenje, malo filcanog voća... sve u tehnici nuno filcanja... različite vune, različite tehnike i različiti doživljaji... suprotnosti u koloritu, teksturi i dimenzionalnosti. Izložba je bila otvorena do polovine prosinca. Nakon toga slijedio je postav fotografija iz fundusa Javne ustanove Priroda s temom Morski organizmi našeg podmorja.

Ponovno je organiziran obilazak dijela našeg grada pod vodstvom prof. Igora Žica. Obilazak je započeo ispred zgrade Riječke nadbiskupije i nastavio se razgledom Ciottine ulice, Teatra Fenice, garaže Zagrad, Malog nebodera, Doma stranaka, zgrade stare riječke bolnice, lokacije nekadašnje velike sinagoge koja je srušena nakon Drugog svjetskog rata, zgrade Pomorskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, očuvane postojeće male sinagoge i tržnice Brajda, završno sa zgradom u kojoj je danas Lutkarsko kazalište a nekad je bio hotel.

Klub je nastavio i redovnom aktivnošću organizacije predavanja. U prosincu gost je bio fra Jure Marčinković, koji je na vrlo zanimljiv i originalan način predstavio svoju knjigu Ljekaruša. Fra Jure Marčinković je hrvatski misionar u Victoriji na sjevernom tihooceanskom kanadskom otoku Vancouveru, franjevac provincije Bosne Srebrne, katolički svećenik, diplomirani teolog i magistar pravnih znanosti. Studirao je i tradicionalnu kinesku medicinu, više od pola stoljeća druguje s ljekovitim biljem, sakuplja ga, proučava, a svoja iskustva i naputke sažeo je u knjigama koje objavljuje.

U veljači je organizirana samostalna izložba slikarice i kulturologinje Anie Škrobonja Skani, pod nazivom Sušaku s ljubavlju. Koncept izložbe je tematski koncentriran na motive Sušaka i motive cvijeća u tehnici kolaž akvarela. Otvorenje je bilo dobro posjećeno i medijski popraćeno. Autorica je otkrivena kao nadarena umjetnica vrlo rano, do sada je izlagala diljem Europe, ima više od sto samostalnih i kolektivnih izložbi. Rado se odaziva i na humanitarne aukcije, za što je primila zahvalnicu zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Početkom ožujka, u povodu Dana žena, organizirali smo predavanje koje je održala također Ania Škrobonja, pod nazivom Žena za sva vremena. Bilo je riječi o multidisciplinarnom pristupu poziciji žene u postmodernizmu, je li i kako je promijenjena percepcija uloge žene u društvu te s čime se žene još i danas bore.

Aktivnost organizacija izložbi nastavila se u travnju, otvorenjem izložbe Čudesno lijepa u povodu Dana Primorsko-goranske županije. Izložba je realizirana u suradnji Kluba i Javne ustanove Priroda, uz prikazivanje filma istog naslova, o prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije, u režiji Bernardina Modrića.

Na otvorenju ogranka Gradske knjižnice Rijeka u Dvorani mladosti na Trsatu bile su prisutne predsjednica Kluba i članice izvršnog odbora Mirjana Delmestre i Maja Doričić Gorup. Budući da je u realizaciji ogranka Trsat pripomogao i naš Klub, prisutnima se obratila Tamara Morić i izvijestila da je pripremljen komplet časopisa Sušačka revija s bibliografijom, kao poklon Gradskoj knjžnici Rijeka - Ogranku Trsat.

O izletima pišemo u posebnom prilogu. U Klubu nastavljamo s pripremama za prezentaciju novog broja Sušačke revije i susret s našim vjernim članstvom.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana