SUŠAČKA REVIJA broj 95/96

 


sjećanja

ZDENKO SILA

Daina Glavočić

Sjećanja o dvadesetogodišnjici smrti

Prag, 2.2.1915. - Rijeka, 15.1.1997.

U ubrzanom tijeku današnjeg života, minula su dva desetljeća od odlaska iz naše sredine uvaženog arhitekta i urbanista ing. Zdenka Sile. Za prijatelje okupljene u Grupi Sila i štovatelje njegova rada i doprinosa našem gradu, čini se kao da je još uvijek prisutan. U proljeće ove godine okupila se spomenuta grupica Riječana, raznih profila, znanja i zanimanja kako bi podsjetila na stvaralaštvo i djela pok. ing. Zdenka Sile. Nastoji javnim prikazom Silina rada obilježiti dvadesetogodišnjicu smrti ‒ postavljanjem dviju izložaba i objavom monografije kako bi sadašnja publika upoznala raznovrstan rad, razne talente i postignuća pomalo zaboravljenog riječko-sušačkog inženjera.

Zdenko Sila je rođen 1915. u Pragu, gdje je njegov otac Emil Sila radio i oženio Čehinju Lujzu Dolažal. Prve je godine života i osnovno školovanje Zdenko proveo u Pragu, do 1929. godine, kada zbog nadolazećeg nacizma obitelj seli u Maribor. U Mariboru Sila pohađa gimanziju, istovremeno intenzivno slika i ostvaruje prve uspješne akvarele već s 14/15 godina, a bavi se i kazalištem lutaka.

Zbog upisa na Tehnički fakultet, tada otvoren prvi studij arhitekture na našem području, te zbog zajedničke prošlosti u Pragu, Zdenko Sila prolazi odličnu školu kod prof. Jože Plečnika i postaje mu suradnik na projektima.

Iz Ljubljane Zdenko Sila seli na Sušak uoči Drugog svjetskog rata 1941. godine, ima privatnu arhitektonsku praksu, postaje ubrzo vodeća osoba Povjereništva za Sušak-Krk, projektant je JNA u Beogradu (1949.) i radi po cijeloj Jugoslaviji. Zatim se vraća novim zadaćama u Rijeci, da bi se od 1952. zaposlio kao projektant i urbanist u novoosnovanom Urbanističkom institutu za Istru i Hrvatsko primorje, kojem je bio i direktor do 1978. a kasnije suradnik i savjetnik, djelujući na vrlo širokom polju rada u Rijeci, Kvarneru, Istri i Gorskom kotaru, izrađujući Generalne i Posebne urbanističke planove, posebice vodeći brigu o očuvanju prirodnog okoliša i o projektima hortikulture.

Svoje široko obrazovanje i stečenu opću kulturu nesebično dijeli, uključivši se u stručno-pedagoški rad kao profesor na Višoj tehničkoj građevinskoj školi od 1969. godine, a od 1974. na Tehničkom i Fakultetu građevinskih znanosti te na likovnom odjelu Pedagoškog fakulteta. Svoja iskustva prenosio je i na postdiplomskom studiju Arhitektura u turizmu i slobodnom vremenu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Istovremeno, rado je surađivao i s muzejima, turističkim i mjesnim zajednicama održavajući javna predavanja o pozitivnim urbanističkim primjerima europskih gradova jer ih je svake godine obilazio s grupama zaposlenika ili studenata ukazujući na vrijedna dostignuća. Inženjer Sila se naročito zalagao za održivu turističku izgradnju, zaštitu krajobraza i povijesnog graditeljskog naslijeđa u Istri i oblanom području Jadrana.

Svoje stručne stavove, znanje i zapažanja Sila je objavljivao u stručnim i znanstvenim člancima, studijama i knjigama, pa bibliografija njegovih objavljenih radova obuhvaća 24 publikacije.
...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana