SUŠAČKA REVIJA broj 95/96

 


sjećanja

PROF. DR. SC. DALIBOR VUKIČEVIĆ

Miljenko i Miljenka Smokvina

Početkom rujna ove godine iznenada nas je napustio Dalibor Vukičević, znanstvenik svjetske reputacije. Bio je naš sugrađanin, djetinjstvo i mladost proveo je u Rijeci, školovao se u Riječkoj gimnaziji. Kasnije je svoj životni i radni vijek nastavio u Zagrebu i Strasbourgu, ali je održavao kontakt s Rijekom gdje su živjeli njegovi roditelji. Redovito ih je posjećivao. Održavao je i kontakte sa svojim kolegama i prijateljima iz školskih dana.

Dalibor Vukičević pokazivao je sklonost znanosti već tijekom gimazijskih dana. Tada su u gimnazijskim programima bila moguća opredjeljenja po programima, on se odlučio za prirodoslovno usmjerenje, svoj cijeli radni vijek vezao je za prirodne znanosti. Već je u gimnaziji pokazivao posebnu sklonost za fiziku i astronomiju, maturalna radnja bila mu je iz tog područja. U to je doba, početkom 1960-ih godina, u Rijeci grupa mladih srednjoškolaca pratila zbivanja povezana za lansiranja satelita i svemirske letove Gagarina, pa su pri Aeroklubu Krila Kvarera osnovali sekciju astronauta/raketaša amatera, prvu takve vrsti u zemlji. Dalibor se odmah uključio u rad tih entuzijasta, kojima je bio cilj konstruiranje, ispitivanje i lansiranje amaterskih raketa. Riječki raketni amateri svoje su pokuse obavljali na Grobničkom polju, a Dalibor Vukičević se posebno isticao u teoretskim aspektima konstruiranja raketa te njihovom sustavnom ispitivanju.

Očekivano, Dalibor se, nakon završetka gimnazije uputio na studij prirodnih znanosti. Opredijelio se za Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, za studij fizike. Diplomirao je 1971. godine temom Eksperimentalna atomska fizika i stekao diplomu ing. fizike.

Još kao student, a kasnije i asistent, surađivao je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Tamo se prvi put susreo s laserima i vidio prve holograme. I to mu je obilježilo cijeli život, znanstvena karijera posvećena je radu na tom području. Njegovi interesi bili su vezani za koherentnu optiku, holografiju i optičko mjeriteljstvo, bio je svjetski ekspert za holografiju i interferometeriju.

S Instituta Ruđer Bošković prešao je na zagrebački Institut za Fiziku 1971. godine. Kao mladi diplomirani inženjer fizike u Institutu je dobio mogućnost da osnuje i vodi Holografski laboratorij, prvi u nas. Tamo je već sljedeće godine učinjen/snimljen naš prvi hologram, koji je otvorio u našim znanstvenim istraživanjima novu eru primjene eksperimentalne fizike - holografiju. Na čelu Holografskog laboratorija ostao je do 1994. godine.

Magistrirao je 1977. godine, na Institutu za fiziku radom Mjerenje koncentracije elektrona u zidom stabiliziranom kaskadnom luku pomoću laserskog interferometra, a doktorirao je temom Spektroholografija prozirnih sredina i difrakcijska granica razlučivanja. Disertaciju je obranio na Institutu Ruđer Bošković 1991. godine, mentor mu je bio Dr. Goran Pichler s Instituta za Fiziku.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana