SUŠAČKA REVIJA broj 95/96

 


matematika

MATEMATIČKI SVIJET

Doris Žiković

Učenje je najsjajnija i najzabavnija igra u životu. Sva djeca vjeruju u to od rođenja pa sve do onda dok ih mi ne uvjerimo da je učenje vrlo težak i neugodan posao. Neka djeca ipak kroz život prolaze vjerujući da je učenje zabavno i da je ono jedina igra koju vrijedi igrati. Za takve ljude imamo poseban naziv. Nazivamo ih genijima, riječi su Gllena Domana u njegovoj knjizi Naučite svoju bebu matematici. To je samo dio inspirativne literature za promišljanje popularizacije matematike kojom se koristi profesorica matematike Sanja Jelenić-Soldatić, osnivačica riječkog Matematičkog svijeta, jedinog takvog obrazovnog centra u Hrvatskoj, otvorenog prije tri godine u riječkom naselju Zamet.

„Matematički svijet” je mjesto u kojem se inovativnim metodama potiče matematički razvoj i gdje svatko može pronaći, ovisno o svojim potrebama, stručnu podršku usmjerenu na matematiku, kaže profesorica matematike Jelenić-Soldatić koja je napuštajući nakon 22 godine radnog staža sigurni profesorski posao u riječkoj osnovnoj školi krenula u neizvjesni samostalni kako bi promijenila neke ustaljene norme u učenju matematike. Mišljenja je da svako dijete najbolje uči kada mu se pomogne da samo otkrije načela koja leže u temeljima matematike. 

Ideja je došla kada je moj sin Leon u trećoj godini pokazao veliki interes za brojeve, prostornu geometrijsku orijentaciju i zanimanje za matematiku općenito, a nisam ga imala gdje upisati kako bih zadovoljila njegovu potrebu. Sinulo mi je da bi bilo dobro otvoriti takav centar u kojem bi djeca kroz igru i zabavu mogla učiti i unapređivati matematičke sposobnosti.

Profesorica Jelenić-Soldatić je pripreme za otvaranje ovakvog centra počela prije osam godina.

Jako puno vremena uložila sam u istraživanje novih spoznaja u pedagogiji, neuroznanosti, psihologiji, utjecaju fizičke aktivnosti na um ovisno o razvojnoj dobi, utjecaju glazbe na kakvoću i kvantitetu učenja te učinkovitost naprednih metodika podučavanja u drugim zemljama svijeta. Integrirajući nove spoznaje, vlastitu kreativnost i dugogodišnje iskustvo rada u školi osmislila sam programe kako i na koji način maloj djeci približiti matematiku i otvoriti im um za taj način razmišljanja. Nakon dugogodišnjeg posla u riječkoj osnovnoj školi, gdje sam radila na mjestu učitelja matematike, dala sam otkaz i pokrenula vlastiti matematički centar nazvan „Matematički svijet”. To je jedini centar te vrste u našoj regiji.

Inovativna profesorica nakon, kako kaže, deset zlatnih godina rada u osnovnoj školi, priznaje da ju je rad u prosvjeti obogatio za neprocjenjivo iskustvo. No, kako to često biva, s vremenom ju je sustav počeo gušiti, jednostavno joj nije dopuštao da napreduje, razvija se i širi kreativnost onako kako je zamislila.
....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana