SUŠAČKA REVIJA broj 97/98

 


drugi o nama

„NAJKUL” KUTAK HRVATSKE

Tajana Petrović Čemeljić (prijevod)

Obožavam izblijedjelu grandioznost Opatije i
suvremeni glamur Lošinja

 John Stapelton, The Mail On Sunday
Objavljeno 7. veljače 2017.

 Dok tisuće hrle u Dubrovnik, postoji prekrasni kutak Hrvatske za kojeg su jedva čuli, a kamoli ga posjetili, tek rijetki Britanci. Opatija, u predjelu zemlje zvanom Kvarner, postala je krajem 19. stoljeća omiljeno odmaralište europskih bogataša. Pod vladavinom Austro-Ugarskoga Carstva razvila se u neku vrstu Beča na moru.

I nadvojvoda Ferdinand je boravio ovdje, kao i mnogi umjetnici i slavni ljudi, poput skladatelja Puccinija, pisca Čehova i plesačice Isadore Duncan - sve njih privukla je mediteranska klima, prelijepi njegovani vrtovi i neoklasicističke vile.

S ogromnom terasom iznad Jadranskoga mora, hotel Kvarner utjelovljuje duh belle epoque. Izgrađen je uz lungo mare, šetalište obrubljeno drvoredom, duž kojega se možete diviti pažljivo očuvanim vilama i kušati raznoliku gastronomsku ponudu grada.

Ima svega, od gurmanskih večera u Bevandi do prizemljenije ponude u Lučici - ribljoj konobi sa školjkama na stropu i plastičnim jelovnicima. Opatija, u predjelu zemlje zvanom Kvarner, postala je krajem 19. stoljeća omiljeno odmaralište europskih bogataša. No ako Opatija priziva stari sjaj, maleni otok Lošinj u potrazi je za novim.

Davnih dana, kad je Opatija bila magnet za europsku elitu, liječnici su shvatili po čemu je Lošinj poseban. Zbog kombinacije zraka, morske vode i prirodne vegetacije, vlada ga je pretvorila u lječilište. Sada je na otoku sa 7500 stanovnika briga o zdravlju podignuta na sasvim novu razinu i otvaraju se oaze zdravlja poput luksuznog spa centra u hotelu Bellevue.

Do Lošinja smo doletjeli hidroavionom (za 40 britanskih funti u jednom smjeru, iz antiknoga grada Pule) i odsjeli u boutique-hotelu Alhambri. Smješten uz potok obrubljen mediteranskim borovima, hotel je nedavno proširen i obnovljen za 25 mijuna eura (21,25 milijuna funta).

Usprkos tome što je otok malen, na njemu imate što za raditi. Satima smo lutali slikovitom lučicom u Malom Lošinju, prepunom barova, restorana i noćnih klubova. Posjetili smo muzej u kojemu je ponosno izložena veličanstvena skulptura grčkog atlete Apoksiomena, pronađena i obnovljena nakon gotovo dvije tisuće godina na morskome dnu.

Po povratku u Opatiju otišli smo na oproštajnu večeru u Navis, novi hotel s pogledom na Jadran. Gurmanski kušački jelovnik zadovoljio bi i najsitničavijeg bonvivana - a i par dupina se igrao u moru dok smo jeli. Znalac koji je pronašao ovo mjesto još tamo u 19. stoljeću, svima nam je učinio veliku uslugu. 

 

***

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana