SUŠAČKA REVIJA broj 97/98

 


sport

ALJEŠA LAVRENČIĆ - MRDULJAŠ

Eduard Hemar

U siječnju 2017. navršilo se punih 70 godina od kada je Fiskulturno društvo Primorac promijenilo svoj dotadašnji naziv, pod kojim je osnovano nakon završetka II. svjetskog rata, u FD Primorje. Te iste 1947. godine članovi Plivačke sekcije Primorja osvojili su svoj premijerni naslov ekipnog prvaka FNR Jugoslavije. Bio je to početak zlatnog niza danas najuspješnijeg sportskog društva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

U vrijeme osvajanja povijesnog naslova Sušak je još imao status zasebnog grada. Ubrzo je u veljači 1948. došlo do ujedinjenja gradova Rijeke i Sušaka, a iste godine su nakon Rezolucije Informbiroa ukinuta dotadašnja fiskulturna društva ustrojena po sovjetskom modelu sporta.

U kolovozu 1948. osnovano je Sportsko društvo Primorje sa sjedištem u Rijeci. Početkom 1949. iz društva se izdvajaju veslači i tako Primorje postaje samostalan plivački i vaterpolo klub. Za prvog predsjednika SD Primorje 1948. izabran je jedan od prvih istaknutih članova Plivačke sekcije Victorije iz Sušaka - Vitomir Vranić. Osnivači Primorja bili su uglavnom bivši članovi slavne Victorije. Na taj način nastavljena je tradicija započeta 1908. godine kada je osnovan najuspješniji sušački klub.

U prvoj generaciji Primorja plivačice su svojim rezultatima bile posebno zaslužne za osvajanje četiri naslova ekipnog prvaka države 1947. godine i od 1949. do 1951. godine. Za razliku od drugih sportova, u plivanju se ekipni naslov osvajao na osnovi ukupnog zbroja rezultata u muškoj i ženskoj konkurenciji. Primorje je tada imalo i odlične plivače, ali je ženski dio ekipe bio nešto ujednačeniji i često donosio prevagu u borbi za najbolji klub u državi. Među njima isticale su se tri plivačice, rođene u Sušaku, koje su postale udarna snaga svoga kluba krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina. Bile su to Branka Loparić, Bojka Grkinić i Alješa Lavrenčić, rođene između 1929. i 1933. Uz njih svakako treba spomenuti još neke plivačice koje su uspješno plivale za klub tih godina, kao što su Gina Stepancich, Vlasta Michel, Nilda Basta i dr.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana