SUŠAČKA REVIJA broj 97/98

 


kultna mjesta

CONT

Slavko Suzić

Sve se mijenja. Tako se promijenila i namjena i usluga kultne kavane ili slastičarnice u sklopu hotela Kontinental na Sušaku. Popularni Cont. Kada je Hinko Bačić 1888. godine izgradio hotel u tada malom Sušaku, Sušačani su dobili hotel s prekrasnom kavanom, okružen ugodnim ambijentom dubokog hlada divljih kestenova i svježinom koja je dolazila iz obližnjeg toka Rječine. Postalo je to ugodno mjesto za druženje. Iako je u ono vrijeme Sušak imao mnogo gostionica, birtija i kavana, kavana hotela Kontinental postala je za Sušačane, po današnjem žargonu, špica. Žitelji Sušaka počeli su se osjećati uistinu građanski. Hotel se iz Fiume gledalo s ljubomorom. Pa ni danas Rijeka sa zapadne strane Rječine nema sličan hotel. Kavana hotela Kontinental počinje biti okupljalište sušačke srednje i više klase i kulturnog svijeta Sušaka, a rado su navraćali i Fiumani. Poslije pripojenja Sušaka Rijeci kavana i veliki dio slobodnog prostora Titovog trga postaje omiljeno okupljalište svih Riječana.

Rekli smo već kako se sve mijenja, pa je slastičarnica Cont nedavno postala Pivnica Cont, u kojoj se nalaze eksponati koji pričaju priču o povijesti Rijeke i Sušaka. Tu su i povijesne sitnice koje starije Riječane koji su bili dio industrijskog i kulturnog uspona Rijeke podsjećaju na vrijeme kojeg više nema. Mlađe posjetitelje pak podsjete na vremena o kojima čitaju i slušaju. Oko sebe gledaju ostatke nečega što je tako teško sačuvati, industrijsku baštinu Rijeke.

Prošećimo po Pivnici Cont, pivo možemo popiti na kraju. Kada nam se otvore automatska vrata i uđemo u hol tog velikog prostora, s desne strane nalazi se veliki zlatarski stakleni pult od mahagonija.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana