SUŠAČKA REVIJA broj 97/98

 


ličnosti

GEORG VON TRAPP

Ico Mikuličić

– Tko je ona ljepotica u prekrasnoj plavoj svilenoj haljini? – upitao je Georg von Trapp kolegu austrougarskog časnika. – Ona tamo? Ona s elegantnim plavim šeširom širokog oboda ukrašenog cvijećem u istoj boji...? To ti je kuma podmornice, Agatha. Najmlađa kći Roberta Whiteheada, tvorca torpeda... – Divna je, moram je upoznati. To bi mogla biti ona prava, pomislio je Georg, baš u trenutku kad se djevojka okrenula prema njima. Pogledala je u njega, onako kao kad te neka čudna sila nedoljivo vuče preme nekom mjestu...

U trenutku su ga prošli trnci i neki val topline. No, uspravio se u svojoj blještavoj oficirskoj uniformi okićenoj sjajnom sabljom za pasom. Lagano se s poštovanjam naklonio. Glave pognute u poklonu, ispod obrva, još je jednom pogledao u ljepoticu. Pratilja joj je baš nešto govorila, ali njemu se učinilo da je ona ne čuje i da je njen pogled ostao duže na njegovu licu. Bio je ushićen kad je u sljedećem trenutku i ona lagano, gospodski, nagnula glavu odzdravljajući. Učinilo mu se da mu se i nasmiješila. Je li to samo kurtoazna geste lili nešto više? Novi val ushićenja prošao mu je tijelom... Možda bi se i duže zadržala pogledom na njemu da joj se pratilja nije ponovno obratila. Uhvatila ju je lagano za ruku i nešto pokazivala.... 

– Agatha, zovu nas... Počinje porinuće. Ti kao kuma podmornice moraš obaviti svečani čin razbijanja šampanjca – čula je Agatha glas koji kao da je dolazio iz daljine zbog njene trenutne odsutnosti. Lagano je stresla glavom i okrenula se pratiteljici fokusirajući se na gomilu ispred sebe što je čekala svečani čin dok je limena glazba udarala svoj krešendo... U ruke su joj stavili veliku bocu šampanjca na dugom konopu, koja je, uz povike mnoštva, u sljedećem trenutku poletjela zrakom i rasprsnula se o bok podmornice "U 6". Uz novi pljesak oduševljene gomile i tuš limene glazbe... Dok se pjenušavi šampanjac cijedio niz trup plovila, podmornica je lagano s navoza počela kliziti u more.

Kao što dolikuje, Agatha joj je, kao kuma, poželjela mirno more i sretnu i dugu plovidbu a oficiri su salutirali... Prilazili su joj mnogi uglednici i čestitali. Ljubazno je odzdravljala. Na trenutak je ponovno pogledala prema dijelu svečane tribine na kojem je bio onaj časnik što joj je ranije ukrao trenutak pažnje. Mjesto je bilo prazno, a samo je nekoliko drugih časnika nazdravljalo i veselo se smijalo. Agatha se pozdravila s uzvanicima i uskoro su iz brodogradilišta kočijama krenuli prema centru Rijeke..
...
 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana