SUŠAČKA REVIJA broj 99/100

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

U PERIODU OD MJESECA TRAVNJA DO KONCA 2017. GODINE

U ovoj 2017. godini naš Klub s ponosom obilježava dvije velike obljetnice: 25 godina djelovanja Kluba Sušačana, što smo obilježili svečanom Akademijom u svibnju te, eto, ovo jubilarno izdanje Revije, upravo ovaj dvobroj 99/100! Malo se koja udruga može pohvaliti takvim časopisom, tj. kontinuiranim izlaženjem i neupitnom kvalitetom u tako dugom periodu.

Svečana akademija kojom smo obilježili 25 godina postojanja Kluba, održana je 31. svibnja 2017. u HKD-u na Sušaku, a svečanost su uveličali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji se obratio skupu te mnogi uglednici našeg grada. Zbor Jeka Primorja započeo je s izvedbom nacionalne himne Lijepa naša i Mom zavičaju. Skup su pozdravili voditelji Mirjana Marinić i Nenad Gudac u ime predsjednice Kluba Tamare Morić i Izvršnog odbora, a projekcija filma snimljenog na Osnivačkoj skupštini 11. travnja1992. vratila nas je u dane osnivanja Kluba uz evokaciju prof. Zore Muvrin. Prof. dr. Danko Pavešić održao je pozdravni govor u ime osnivača Kluba. Zahvaljujući filmu koji je snimio naš cijenjeni član g. Karlo Tomée, i tako zabilježio i očuvao taj svečani i povijesni trenutak za Klub, prisjetili smo se s posebnim pijetetom i ponosom vremena u Sušačkoj gimnaziji gdje su „udareni temelji“ Klubu Sušačana, kao udruge civilnog društva koje eto traje i postoji i danas, a nadamo se i još dugo... Predsjednica Kluba, Tamara Morić obratila se prisutnima govoreći o radu Kluba u proteklih 25 godina postojanja.

U umjetničkom dijelu programa zbor Jeka Primorja, sa svojim dirigentom, maestrom Igorom Vlajnićem, izveo je muzički potpuri Sušaku, Valovi i Na Mololongu te pjesme Zahvalnica i Gradiću moj lepi, Najdraža Rijeko, Pjesma rodnog kraja, a u nastavku kulturno-umjetničkog programa nastupila je Lea Ferari s recitacijama na grobničkoj čakavštini, po svom izboru iz zbirke pjesama naše, nažalost, preminule pjesnikinje Zdravke Žeželić Alić, koja je dala velik doprinos u radu Izvršnog odbora Kluba.

Glavni urednik Revije Alen Čemeljić je, na zanimljiv, iscrpan i samo njemu svojstven način, predstavio ovaj 87/88 broj i najavio sljedeći veliki jubilej - izlaženje 100. broja u studenom. Tijekom cijele priredbe imali smo i prezentaciju fotografija iz fundusa Kluba (i naših članova) Sušak/Rijeka nekad i sad, naslovnice Sušačke revije, inserti iz filma snimljenog na 20-oj obljetnici revije 13.IX.2013. te inserti iz filma o prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije, a po završetku svečanosti svi su, kao i obično, pozvani na druženje u prostorije Kluba.

Aktivnosti Kluba do konca godine (uz ljetnu stanku) uobičajeno su se odvijale kroz izlete i predavanja te izložbe u prostorijama Kluba. Maja Doričić Gorup organizirala je izlet u Rim u rujnu koji je protekao prema planu, te uz lijepo vrijeme na opće zadovoljstvo svih izletnika i jednodnevni izlet 14. listopada u Vipavsku dolinu, a za prosinac za dane Adventa, nastavljamo izletom u Italiju.

Javna ustanova Priroda izložila je svoje radove od 18. listopada – 18. studenoga, a iza toga postavlja se izložba Likovne radionice Pinel iz Kostrene, od 22. studenog do konca prosinca 2017.

Gospođa Iva Ćatipović nam se obratila povodom zajedničke organizacije predavanja o temi Prava iz sustava socijalne skrbi. Predavanje je dio projekta Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima, koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predavanje je 28. rujna održala diplomirana socijalna radnica Ružica Ninić, voditeljica odjela za odrasle osobe u Centru za socijalnu skrb Rijeka.

I ove godine održat će novogodišnji koncert za članove Kluba Sušačana prema dogovorenom terminu s Kazalištem, za koji uvijek vlada veliki interes članova.

A kao i svake godine, povodom dana Svih Svetih obišli smo groblja naših preminulih članova, kako bismo ih se i dalje sjećali ne dopuštajući da nam se njihovi likovi otrgnu zaboravu.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana