SUŠAČKA REVIJA broj 99/100

 


drugi o nama

CRVENA RIJEKA SPREMNA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE 2020.

James Hopkin

29. Kolovoza 2107., The Guardian

Rijeka, treći grad u Hrvatskoj, bit će Europska prijestolnica kulture 2020. Ali ne čekajte do tada ‒ ovaj grad sklon ljevici i panku, već je itekako spreman za „let“, a otkrivaju nam ga njegovi stanovnici!

Britanci koji su ovoga ljeta pohrlili na Jadran i uplatili više od milijun noćenja, (pre)napučili su najpopularnije dalmatinske gradove poput Dubrovnika, Splita i Hvara. No Rijeka, smještena sjevernije, u Kvarnerskome zaljevu, odredište je za one koje zanima sasvim drugačije iskustvo putovanja.

Treći je najveći grad u Hrvatskoj brodogradilište i luka s nezavisnim duhom. Nazvana „Crvena Rijeka“ zbog prevladavajućih ljevičarskih stavova, kao i „gradom glazbe“ zbog pionirskog prihvaćanja punk, rock i rave zvuka, ovaj primorski grad sa 128 tisuća stanovnika postao je „posljednja utvrda umjetničke slobode u Hrvatskoj“, kaže Tea Tulić, riječka književnica nedavno objavljena i na engleskome jeziku.

Nakon što je Rijeka osvojila naslov Europske prijestolnice kulture 2020. (zajedno s Galwayem), bivši se industrijski kompleksi preuređuju u umjetničke prostore te niču novi barovi i restorani u tome gradu s austrougarskim palačama, venecijanskim zgradama, baroknom katedralom, rimskom utvrdom i začudnim betonskim neboderima iz doba Tita.

Uz to, ovaj pankerski postindustrijski grad ima i očaravajuću rivu. Nakon šetnje Korzom, duž kojeg su brojni kafići, potrebno je svega desetak minuta vožnje autobusom da zaplivate na šljunčanim plažama s pogledom na planinu Učku i otok Krk. Saznajte što su nam lokalni znalci preporučili kao najbolja mjesta u gradu drugačijem od svih!

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana